Dostupni linkovi

Vučić: Beograd će uvesti mere prema Prištini


Vučić govori na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, 16. april 2019.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, čiji je lider, da predstavnici međunarodne zajednice od Srbije traže da nastavi razgovore sa Kosovom bez ukidanja taksi od 100 odsto na srpsku robu. On je najavio da će oko Đurđevdana (6. maja) biti održana sednica Glavnog odbora SNS kada „ćemo izaći sa našim merama protiv Prištine“ ukoliko takse do tada ne ukinu.

„Nemojte da zovete, nisam dostupan... Srbija ima dostojanstvo, ima pravo na svoj ponos i svoj obraz“, rekao je Vučić ispraćen aplauzom partijskih kolega.

Vučić je uoči njegovih razgovora sa liderima Kine, Rusije, Nemačke i Francuske rekao da je pred Srbijom izuzetno težak period i da se od strane predstavnika međunarodne zajednice više ne govori o kompromisu ili podeli za pitanje Kosova, već samo o priznanju pune nezavisnosti na celovitoj kosovskoj teritoriji, nakon čega se iz publike začuo uzvik „Nikada!“.

„Mačku o rep to da okačite, ja neću nezavisno Kosovo prihvatiti, a za razgovore i kompromis uvek smo spremni. Po svaku cenu neću prihvatiti nastavak dijaloga bez ukidanja taksi, koliki god pritisci bili“, rekao je Vučić uz opasku pojedincima u sali koji su se glasno usprotivili nezavisnosti Kosova da imaju strpljenja da ga saslušaju jer, kako je rekao, sledi ono što će im se još manje svideti.

On je naveo da poslednjih nedelja u Beograd dolaze međunarodni predstavnici koji insistiraju da Beograd uradi nešto kako bi odobrovoljio kosovske Albance da ukinu takse.

„Traže da više ne radimo na povlačenju priznanja Kosova i Metohije i ti pritisci se nastavljaju. Kada sam govorio da imamo šansu da se izborimo za kompromis to nam je bila poslednja šansa. Danas nam kompromis više niko ne nudi. Danas jedino što traže od nas je da priznamo nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić.

On je naveo da će ti pritisci na Srbiju podrazumevati i podršku „unutrašnjim elementima“ kako bi se smanjila snaga države i kako bi lakše došli do tog cilja.

Aleksandar Vučić zaključio je da u daljim međunarodnim sastancima očekuje zahtev za nekim novim formatom u dijalogu Beograda i Prištine u kojima cilj treba da bude „da Kosovo dobije nezavnisnost, a Srbi ništa“.

XS
SM
MD
LG