Dostupni linkovi

Bregu: Zapadni Balkan vjeruje civilnom društvu više nego vlastima


Majlinda Bregu, arhivska fotografija
Majlinda Bregu, arhivska fotografija

"Oko 60 posto građana zemalja Zapadnog Balkana ne vjeruje vladama, parlamentima niti pravosudnim sistemima svojih zemalja", poručila je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), citirajući podatke Balkan barometra. Bregu koja učestvuje na dvodnevnom Sedmom forumu civilnog društva Zapadnog Balkana u Tirani, navela je da građani Zapadnog Balkana vjeruju u civilno društvo kao najfunkcionalnije tijelo koje može pozvati vlasti na odgovornost, saopštili su iz RCC-a, a prenosi Beta.

"Svaki drugi građanin vjeruje da civilno društvo može imati presudnu ulogu u djelovanju vlasti, bolje nego mediji ili parlamenti", rekla je Majlinda Bregu na otvaranju Foruma.

Bregu je pozvala organizacije civilnog društva da sa RCC i zemljama regiona rade na pripremi nove strategije Jugoistočne Evrope do 2030. godine.

Na dvodnevnom forumu koji je danas počeo u Tirani, će biti riječi o brojnim temama kao što su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne saradnje, stanje socijalnog dijaloga, kao i obezbijeđivanje prostora za djelovanje civilnog društva u regionu.

Na Forumu učestvuje 150 predstavnika civilnog društva iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i predstavnici evropskih institucija i međunarodnih organizacija. Očekuje se da na kraju Foruma bude objavljena zvanična deklaracija sa preporukama civilnog društva.

XS
SM
MD
LG