Dostupni linkovi

Bregu: Zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet EU 


Majlinda Bregu, arhivska fotografija
Majlinda Bregu, arhivska fotografija

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvovala je danas u Sarajevu na neformalnom sastanku Radne grupe za region zapadnog Balkana (COWEB), kojeg je sazvala Rumunija kao predsjedavajuća Vijećem Evropske unije (EU) u saradnji s predsjedavajućim Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), čiju dužnost obavlja Bosna i Hercegovina, prenosi Fena.

Bregu je istakla da je regionalna saradnja jedno od najvećih dostignuća zapadnog Balkana, jer „je do sada donijela dvije ključne koristi, a to su stabilnost, iako često pretjerano korištena, ipak je i dalje ključna riječ za region, i jednako važne različite praktične koristi koje se odražavaju na svakodnevni život građana, kao što je, na primjer, Regionalni ekonomski prostor“, saopćeno je iz RCC-a.

"Pred nama je, međutim, i dalje dug put, praćen brojnim izazovima, a najveći od njih je produbljivanje regionalne saradnje u ovom vremenu neizvjesnosti. S druge strane, regionalna saradnja i dalje donosi koristi s čim se slaže 72 posto građana zapadnog Balkana. Potreban je, dakle, snažan poticaj s obje strane da uspijemo, zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet Evropske unije, dok s druge strane region mora nadmašiti sebe u nastojanju da postane kvalitetan partner u procesu proširenja", kazala je Bregu a prenosi Fena.

Dodala je da je Evropska unija najvažnija snaga u regionu za promociju demokratije, vladavine prava, poštivanja osnovnih prava i manjina. Činjenica je, navela je ona, da je proširenje EU imalo velikog uticaja u regionu zapadnog Balkana.

Na neformalnom sastanku bilo je govora i o načinima i metodama kako povećati efikasnost mehanizama regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona da se razvije dublja saradnja u Jugoistočnoj Evropi, kao i između regiona i EU, te se pri tome osigura stabilnost i bolji život njihovih građana.

Na sastanku su se okupili politički direktori Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i predstavnici zemalja članica Evropske unije kako bi zajednički razmatrali kako najbolje iskoristiti strukturu i postignuća regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u svjetlu procesa evropske i evroatlantske integracije, navodi se u saopćenju RCC-a.

XS
SM
MD
LG