Dostupni linkovi

Redigovana verzija Muellerovog izveštaja trebalo bi da bude objavljena u četvrtak


Donald Trump i Robert Mueller
Donald Trump i Robert Mueller

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Muellera o saradnji Donalda Trumpa i Rusije i potencijalnoj opstrukciji pravde od strane predsednika, trebalo bi da bude objavljen u četvrtak. Na uvid javnosti biće stavljeni samo oni delovi izveštaja koji nisu označeni kao poverljivi, prenosi Glas Amerike (VOA). Predsednik SAD Donald Trump je ponovio da je "u potpunosti oslobođen sumnje da je prekršio zakon uoči izbora 2016".

Trump je na Tviteru napisao da su Robert Meuller i sekretar za pravosuđe William Barr koji je napravio sažetak Muellerovog izveštaja, već ustanovili da "nije bilo saradnje, niti opstrukcije pravde", te da su zakon prekršilli Hillary Clinton, Demokratski nacionalni komitet i "korumpirani policajci". Trump je zatražio i da se "istraže oni koji su vodili istragu".

Vašington očekuje da izveštaj Roberta Muellera od 400 strana, koji je rezultat istrage u trajanju od 22 meseca, bude objavljen u četvrtak. Sekretar za pravosuđe William Barr je prethodno izveštaj sveo na četiri stranice svog sažetka u kome je konstatovao da nije bilo saradnje Trumpa i Rusije, kao i da predsednik nije opstruisao pravdu - iako je Mueller u izveštaju napisao da ga "ne može u potpunosti osloboditi sumnje za to".

Ipak, deo javnosti insistira na tome da ceo izveštaj bude objavljen, a ne da se zaključci izvlače iz sižea sekretara za pravosuđe, koga je Trump imenovao na položaj.

Portparolka Bele kuće Sarah Sanders izjavila je za Foks Njuz da "veruje da izveštaj nije loš po predsednika".

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa Jerrold Nadler rekao je za CNN da Barr treba da objavi ceo izveštaj i da odboru treba da dostavi i materijal iz istrage.

"Nije u redu da Kongresu i odborima uskratite uvid u pojedine delove Muellerovog izveštaja", rekao je Nadler.

On smatra da odluka Williama Barra da ne podigne optužnicu protiv Trumpa zbog opstrukcije pravde ne sme proći bez revizije.

"Barr smatra da po zakonu aktuelni predsednik ne može da opstruiše pravdu, što je teorija sa kojom se većina ne slaže", kaže Nadler.

Sekretar za pravosuđe William Barr ranije je najavio da će objaviti Muellerov izveštaj u što većem mogućem obimu, ali da neće biti moguće objaviti zapise sa svedočenja pred Velikom porotom, kao i poverljive izvore obaveštajnih službi.

XS
SM
MD
LG