Dostupni linkovi

Belgija: Nema dokaza da Huawei može biti upotrijebljen za špijunažu


Belgijski centar za sajbersigurnost nije našao dokaze da telekom oprema kojom tržište snadbijava kineski tehnološki gigant Huawei Tehnology može biti korišten za špijuniranje.

Agencija koja odgovora belgijskom premijeru, je bila angažovana na zadatku analize moguće prijetnje koju predstavlja Huawei, koji snadbijava opremom belgijske mobilne operatere Proximus, Orange Belgium i Telenet.

"Do sada, mi nijesmo našli tehničke indikacije koje ukazuju na pravac špijunske prijetnje" rekao je portparol ove ganecije u ponedjeljak, prenosi Reuters.

"Mi ne iznosimo konačan izvještaj o ovom pitanju, ali nastavljamo da provjeravamo."

Lider na globalnom tržištu Huawei je na meti kampanje Vašingtona, koji je zabranio novu generaciju 5G mreže zbog zabrinutosti u vezi njihovih veza sa kineskom vladom. SAD su takođe rekle da druge zapadne tržave treba da blokiraju njihovu tehnologiju.

Njemačka je prošlog mjeseca postavila oštrije kriterijume za prodavce opreme za telekom mreže, ali nijesu izolovali Huawei, već su poručili da se ista pravila primjenjuju za sve prodavce.

Velika Britanija je javno kritikovala Huawei zato što nijesu uspjeli da poprave drugotrajne bezbjednosne mane na opremi za mreže mobilnih operatera te su otkrili i nove "značajne tehničke probleme".

XS
SM
MD
LG