Dostupni linkovi

Produžen mandat komisiji za istragu deportacije 6 turskih građana sa Kosova


Arhivski snimak sa protesta zbog deportacije turskih državljana 29. marta 2018.
Arhivski snimak sa protesta zbog deportacije turskih državljana 29. marta 2018.

Poslanici Skupštine Kosova produžili su mandat parlamentarnoj istražnoj komisiji koja se bavila deportacijom turskih državljana sa Kosova prošle godine, 29. marta.

Poslanici su sa 60 glasova za, jedan protiv i četiri uzdržana produžili mandat komisiji za još 30 dana.

Članovi ove komisije su prethodno ustanovili 31 zakonski prekršaj tokom procesa hapšenja i deportacije šestoro turskih državljana. Sada se očekuje da komisija sačini i konačni izveštaj.

Iz ove komisije su rekli da su dve glavne kosovske bezbednosne institucije počinile najveći prekršaj, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova, koje su uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu i potom ih predale jednoj stranoj službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

Podsetimo, Kosovska obaveštajna služba i policija su, u saradnji sa turskim, krajem marta 2018. uhapsile i u istom danu deportovale šestoro turskih državljana na Kosovu, od kojih su petoro bili radnici "Mehmet Akif" škola na Kosovu, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno ukinulo boravišnu dozvolu.

Te škole su bliske pokretu "Hizmet" bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena koga Turska optužuje za neuspeli puč 2016.

Predsednik Kosova Hašim Tači tada je rekao da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova.

Skupština Kosova je formirala istražnu komisiju u junu 2018. godine, kako bi se rasvetlio slučaj deportacije turskih državljana.

XS
SM
MD
LG