Dostupni linkovi

Nakon Estonije i Poljska zabranila ulazak ruskog broda


ilustrovana fotografija

Nakon Estonije u četvrtak i Poljska je danas zabranila ulazak u svoje teritorijalne vode i u luku Gdinja ruskom školskom brodu zbog toga što su na njemu i kadeti sa Krima iz Akademije u Kerču, potvrdila je portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova, Eva Suvara.

"Odluka premijera Moravjeckog je da odbije da brod uplovi. Trenutno tu odluku sprovodi Granična straža u Gdinji. Dozvola da brod uplovi u teritorijalne vode Poljske bila bi u suprotnosti sa politikom poštovanja terijatorijalnog integriteta Ukrajine", kazala je Suvara poljskoj državnoj televiziji TVP.info.

Slično objašnjenje dale su ranije i estonske vlasti, u četvrtak, kada je estonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da bi dozvola da brod uplovi u estonske teritorijalne vode bila u suprotnosti sa zvaničnim stavom Estonije da ne priznaje rusku aneksiju Krima iz 2014. godine.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je na Tviteru nakon estonske zabrane da je reč o neprijateljskom i provokativnom potezu.

U Poljskoj je odluku da se ne dozvoli uplovljavanje brodu sa ruskim kadetima doneo sam premijer Mateuš Moravjecki.XS
SM
MD
LG