Dostupni linkovi

Estonija blokirala ulazak ruskog broda sa kadetima sa Krima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Estonija je blokirala ulazak ruskog broda za obuku u njene vode jer su na njemu bili i kadeti sa Krima, koji je Moskva anektirala 2014.

"Estonija ne priznaje nelegalnu ankesiju Krima pa bi davanje dozvole za ulazak broda bilo u suprotnosti sa politikom nepriznavanja tog čina,” kazala je za Frans pres portaprolka estonskog Ministarstva inostranih poslova Sandra Kamilova.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je napisala na Tviteru da je reč o “neprijateljskom i provokativnom potezu”.

Ruski mediji javljaju da je brod plovio ka poljskoj luci Gdanjsk.

Do spora izmeđuje došlo samo nekoliko dana pre planiranog puta predsednika Estonije Kerstija Kaljulaida u Moskvu na otvaranje ambasade njegove zemlje a predviđen je i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Odnosi između Moskve i Talina su zategnuti od raspada Sovjetskog Saveza 1991, naročito nakon pristupanja Estonije EU i NATO 2004.

U poslednje vreme Estonija i ostale baltičke države – Letonija i Litvanija – zastrašene su aneksijom Krima i agresivnijim stavom Moskve prema ovog regiji, koju smatra svojim “dvorištem”, podseća Frans pres.


XS
SM
MD
LG