Dostupni linkovi

Merkel sa Porošenkom, Makron sa oba ukrajinska kandidata


Volodimir Zelenski i Petro Porošenko, protivkandidati u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je u poslednjih nekoliko godina uspostavljena dobra saradnja Nemačke i Ukrajine.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u Berlinu rekla da oni stalno kontaktiraju, odbijajući da odgovori na konstataciju novinara da je on njen favorit na predsedničkim izborima u Ukrajini.

Merkelova je istakla da je sprovođenje demokratske promene složen proces.

"Ukrajina je tu napredovala, ali to sasvim sigurno nije kraj puta", naglasila je Merkelova.

Nemačka i Francuska su posredovale postizanju mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva 2015. godine, koji je i dalje daleko od potpuno sprovedenog, i pažljivo prate tok izbora u Ukrajini, piše AP.

Nemačka kancelarka je napomenula da treba nastaviti istim putem, jer smatra da je to jedini put kojim se stvarno može postići napredak.

Ona je dodala da podržava nastavak razgovora Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, "kakav god bio ishod ukrajinskih izbora".

Porošenko je rekao da će "odmah nakon izbora" biti spreman da organizuje samit četiri zemlje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se danas u Parizu sa Porošenkom i sa drugim predsedničkim kandidatom Vladimirom Zelenskim.

Portparol Merkelove Štefan Zajbert saopštio je da sastanak Merkelove i Zelenskog "trenutno nije planiran".

U prvom krugu izbora 31. marta, najviše glasova osvojio je 41-godišnji glumac Volodimir Zelenski – 30,4 odsto, a Petro Porošenko 17,8 procenata, pokazuju izlazne ankete.

XS
SM
MD
LG