Dostupni linkovi

Dan ruskih dobrovoljaca, provokacija za žrtve Višegrada


Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu
Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu

Nakon što su se prošlog mjeseca u Višegradu postrojili pripadnici četničkog ravnogorskog pokreta, danas (12. april) je u tom gradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Za predstavnike udruženja žrtava riječ je o danu koji provocira Bošnjake. Podsjetimo, u ovom gradu tokom rata ubijeno je oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece.

Ruske i srpske zastave, vjerski obredi, članovi kluba Noćni vukovi čiji je počasni član ruski predsjednik Vladimir Putin, uz predstavnike delegacije iz Republike Srpske, Srbije i sa Kosova nekoliko stotina metara od centra Višegrada, na vojničkom groblju Megdan, obilježili su Dan ruskih dobrovoljaca. Vijenci su položeni na spomenik sa imenima 37 ruskih državljana poginulih tokom rata u BiH. Njih sedam poginulo je u Višegradu.

Prema podacima Vlade RS u redovima Vojske RS od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević kaže kako je ovo dan kada se sjećaju saboraca iz Rusije i ukazuju im poštovanje, ljubav, sjećanje i zahvalnost za sve ono što su činili za srpski narod na ovom području.

“Želio bih da se zahvalim svima koji su u ovako velikom broju prisustvovali današnjem obilježavanju, što pokazuje da imamo razvijenu svijest prema ovom datumu”, istakao je Đurević.

Obilježavanju je prisustvovalo stotinjak građana
Obilježavanju je prisustvovalo stotinjak građana

Obilježavanju dana ruskih dobrovoljaca prisustvovalo je tek stotinjak građana Višegrada, te nekoliko ruskih dobrovoljaca. Na vojničko groblje Megdan stigao je i general Vojske Republike Srpske (VRS), Milan Torbica.

“To su naša braća po krvi i vjeri. Prešli su hiljade i hiljade kilometara da bi došli da brane naš narod. Zahvalni smo im na tome”, rekao je Torbica.

I pored brojnih osuda javnosti u čast ruskim dobrovoljcima na višegradskom uzvišenju Grad na Bikavcu podignut je 12. aprila 2017. godine spomen krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kg, na kojem su uklesana imena sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada. Spomenik je podignut sredstvima donatora iz Rusije, sredstvima Vlade Republike Srpske, a u organizaciji udruženja građana srpsko-ruske zajednice Zavet iz Bijeljine.

Također, i jedna ulica u Višegradu nosi naziv "Kozačka ulica".

Nju je danas tokom obilježavanja Dana ruskih doborovoljaca posjetio i komandant Prvog dobrovoljačkog odreda VRS-a, kontroverzni Viktor Vladimirovič Zaplatin. Podsjetio je da je odred formiran u Rusiji i da je u Višegrad stigao na novu 1993. godinu.

“To su bili Kozarci sa Dona i iz Moskve. Motiv je bio, kako za mene tako i za moju braću koja su ovdje došla – ništa drugo, već pomoći bratskoj Srbiji”, prisjeća se Zaplatin.

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Višegrad je bio podvrgnut "jednoj od najopsežnijih i najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u zločinima koji su se desili u Višegradu i okolini ubijeno je oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece”.

Višegradske 'žive lomače' o kojima se šuti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Nakon prošlomjesečnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, povratnici današnji dan doživljavaju kao još jednu provokaciju. Predsjednik supštine opštine Višegrad Bilal Memišević smatra da je nedopustivo da se više od dvadeset godina nakon rata, svake godine, organizuju ovakva okupljanja.

“Sama činjenica da se na bosanskoj zemlji polaže cvijeće ruskim vojnicima, potkrepljuje činjenicu da je na BiH izvršena agresija. Kada imamo priliku, kao što je danas, da se na bosanskoj zemlji polaže cvijeće za neke strane vojnike koji su učestvovali u zločinima nad civilima Višegrada je stvar koju treba na svaki mogući način osuditi”, ocjenjuje Memišević.

I predsjednik Saveza Logoraša BiH Jasmin Mešković kaže da ovakva obilježavanja ne doprinose boljem životu bilo kojeg naroda u BiH, te da je vrijeme da se osim osude, ovakve stvari i zakonski zabrane.

“Zar BiH nije imala mogućnosti i snage da se izbori da Zakonom zabrani takav vid ispoljavanja sile, jedinica, strukture, pogotovo iz drugih država koje su nažalost itekako počinili veliki zločin i genocid na prostoru BiH. To je nešto što nije dobro i što ne doprinosi budućem zajedničkom životu svih naroda u BiH”, zaključuje Mešković.

Neki od najtežih zločina u Višegradu počinjeni su u naselju Bikavac i Pionirskoj ulici kada je u julu 1992. godine zatvoreno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i djece, koji su živi spaljeni. Za ove zločine pred Haškim tribunalom na doživotnu robiju pravosnažno je osuđen Milan Lukić. Njegov rođak Sredoje Lukić, za isti zločin osuđen je na 27 godina zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG