Dostupni linkovi

Haradinaj: I posle izbora na severu Kosova, mogući izbori


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u četvrtak nakon zasedanja Vlade da ukoliko izabrani gradonačelnici opština sa srpskom većinom ponovo podnesu ostavke nakon izbora 19. maja, ponovo će uslediti novi izbori. Na konferenciji za novinare, Haradinaj je kazao da Kosovo nije bilo drugog izbora nego da se raspišu izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova.

„Ako gradonačelnici nisu funkcionalni, nije bilo moguće izdržati tako zauvek i moralo je da se odluči za neki pravac, a to su bili izbori. Odluka je doprinos da se obnove lokalne institucije i da izabrani gradonačelnici mogu da rade svoj posao, ali i da troše i budžet. Građani u tim opštinama dobijaju budžet koji je bitan za njihov život, i to se radi za njih. Ako odluče da ponovo podnesu ostavke, zna se procedura, ponovo izbori. Ali, mislim da nije pametno da se dolazi u situaciju da građani nemaju gradonačelnika koji troši budžet i sprovodi investicije. Najviše su oštećeni sami građani tih opština“.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za četiri opštine na severu Kosova za 19. maj. Gradonačelnici tih opština, inače svi iz Srpske liste, krajem novembra su podneli ostavke zbog takse koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije. Taksa je i dalje na snazi.

Srpska lista je povodm raspisivanja izbora u sredu održala konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je nakon sastanka izjavio da će Srpska lista izaći na izbore, kako se ne bi dozvolilo da na te pozicije dođe Albanac, te da će se tek nakon izbora odlučiti da li će izabrani gradonačelnici preuzeti funkcije. Vučić je takođe istakao da „kada pobede“, „dan posle toga mogu da podnesu ostavke“.

XS
SM
MD
LG