Dostupni linkovi

Novo zamračenje zbog kvara struje širom Venecuele


Juan Guaido, glavni opozicioni protivnik osporavanog predsjednika Nicolasa Madura, Karakas

Glavni grad Venecuele Karakas i veliki dio zemlje ponovo su noćas u mraku zbog novog kvara na strujnoj mreži, javljaju AFP i korisnici društvenih mreža.

Novi kvar na električnoj mreži, najveći u posljednjih sedam dana, desio se u 23.20 po lokalnom vremenu sinoć (u 5.20 u srijedu po centralnoevropskom vremenu) i pogodio je veliki dio glavnog grada i velike zone u najmanje 18 od 23 država Venecuele.

Među pogođenim su države Vargas, Miranada, Aragua, Karabobo, Kohedes - u centru, Lara Zila na zapadu i ostrvo Margarita, javljaju isti izvori.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro (Nikolas) je ranije rekao da su Sjedinjene Države, koje podržavaju lidera opozicije Juana Guaida (Huan Gvaido), odgovorne za velike nestanke struje koji sedmicama pogađaju Venecuelu.

Ni vlada niti nacionalna elektro kompanija Corpoelec (Korpoelek) nisu dali objašnjenje za novi veliki nestanak struje, dok je opozicioni vođa Guaido pozvao za danas demonstracije zbog lošeg rada javnih službi.

Od 7. marta, kada je zbog ogromnog kvara skoro cijela zemlja bila u mraku pet dana, događaju se povremeni prekidi struje i pogađaju distribuciju vode, saobraćaj, telefonske i internet mreže u Venecueli.

Madurova vlada pripisuje te kvarove elektromagnetskim, cyber i fizičkim napadima na hidrocentralu Guri na jugu zemlje koja proizvodi 80 posto struje za Venecuelu. Maduro optužuje SAD za hakerski napad na centralu Guri sa ciljem da destabilizira njegovu vladu.

Prema njegovim riječima, hakeri su ubacili virus u sistem električne mreže.

Guaido i stručnjaci smatraju da su nedavni problemi sa snabdijevanjem struje nastali zbog lošeg održavanja infrastrukture i nedostatka investicija zbog duboke ekonomske i političke krize koja pogađa Venecuelu.

Kako je došlo do krize?

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza (Ugo Šavez). On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG