Dostupni linkovi

Pence najavio nove sankcije Karakasu


Mike Pence

Američki potpredsjednik Mike Pence najavio je da će uvesti sankcije za 34 broda koja su u vlasništvu ili zakupu državne venecuelanske naftne kompanije PDVSA.

On je u Houstonu najavio i da će SAD uvesti sankcije protiv još dvije kompanije koje se bave transportom sirove nafte iz Venecuele u Kubu.

U međuvremenu, iz Bijele kuće je najavljeno da će se Pence naredne sedmice obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa Venecuelom.

Diplomate kažu da je sastanak zakazan za srijedu, 10. april.

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

XS
SM
MD
LG