Dostupni linkovi

Jandroković: Održati će se komemoracija na Bleiburgu


Bleiburg 2015.
Bleiburg 2015.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka potvrdili su danas u Beču kako će komemoracija na Bleiburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili kako će se morati strogo poštovati austrijski zakoni, posebice zabrana isticanja fašističkog znakovlja.

Jandroković i Sobotka sastali su se u Beču na rubu konferencije predsjednika parlamenata članica Europske unije i kandidatkinja za članstvo te su konstatirali kako je suradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta, kao i suradnja dviju država, na zavidnoj razini, a pitanje komemoracije na Bleiburgu pri tom se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu.

"Tema je bila i Bleiburg. Suglasni smo da ni jedna strana ne želi niti tolerira fašistička obilježja", kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati sukladno regulativi koju nameću austrijski zakoni.

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona.

Rekao je kako Sobotka kao čelnik austrijskog parlamenta vrlo dobro razumije hrvatsku poziciju u odnosu na ovo pitanje.

"Ovdje se radi o komemoraciji kojom želimo komemorirati žrtvu i to je glavni smisao događaja na Bleiburgu. Objema stranama je istodobno jasno da se ta komemoracija ne smije koristiti za bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli. Dogovorili smo se da posebna pozornost bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloporaba od strane ekstremnih političkih skupina", kazao je Jandroković.

Pozvao je sve koji ove godine planiraju ići na bleiburšku komemoraciju da vode računa o tome da na dostojanstven način odaju počast žrtvama.

Katolička crkva u Koruškoj prethodno je saopćila da se protiv misi na Bleiburškom polju.

XS
SM
MD
LG