Dostupni linkovi

Prijepolje bez deponije zbog protesta


Prijepolje: Protest na deponiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Prijepolje: Protest na deponiji

Prijepoljci više nemaju gde da odlažu komunalni otpad. Jedinu deponiju u Stanjevinama, na ulazu u Prijepolje, pored magistralnog puta koji vodi ka Crnoj Gori i ka Bosni i Hercegovini, blokirali su meštani naselja Zalug koji žive u neposrednoj blizini deponije. Oni poručuju da od blokade neće odustati sve dok se deponija ne zatvori.

Meštani tvrde da je zbog ove deponije, te ogromne količne đubreta, život u naselju Zalug, oko pola kilometra uz reku Lim i magistalni put Uvac - Bistrica postao neizdrživ.

Prvu opomenu nadležnima uputili su kroz peticiju od 500 potpisa krajem novembra prošle godine, ali niko od nadležnih na to nije reagovao, kaže Mirza Turković iz Organizacionog odbora protesta i dodaje da će blokada biti prekinuta ako se ispune dva osnovna zahteva.

„Da se odmah donese rešenje o zatvaranju deponije sa rokom od 15 dana od dana donošenja rešenja, kao i da se deponija prekrije tamponom i izvrši dezinfekcija terena. Ukoliko se ovi zahtevi ne ispune, moguća je i radikalizacija protesta, blokiranje magistralnog puta“, kaže Turković.

Moguća radikalizacija protesta: Mirza Turković
Moguća radikalizacija protesta: Mirza Turković


Reč je o jedinoj saobraćajnici koji na ovom području povezuje Crnu Goru i BIH.

Predsednik opštine Prijepolja Dragoljub Zindović, inače predstavnik u Srbiji vladajuće Srpske napredne stranke, smatra da se u problem deponije umešala politika. Prema njegovim rečima, na protestu su bili i lideri nekih opozicionih političkih partija iz Prijepolja:

„Mi smo razgovarali sa dosta građana koji su razumeli i nisu podržali ovaj skup jer sve to ima politički interes. Rekao sam i ponavljam. Tamo su bili i lideri nekih opozicionih partija koji su imali dvanaest godina šansu da reše ovaj problem, a nisu ga rešili. Zašto neko baš sad, kada su raspisani izbori, organizuje protest?“

Zindović dodaje da je određena lokacija za transfer stanicu u mestu Strugovi gde će se vršiti selekcija otpada.

Zašto neko baš sad, kada su raspisani izbori, organizuje protest: Dragoljub Zindović
Zašto neko baš sad, kada su raspisani izbori, organizuje protest: Dragoljub Zindović


„Projektna rešenja za transfer stanicu su gotova i u toku ovog meseca očekujemo konačnu potvrdu od slovenačke Vlade koja je spremna da uloži oko milion evra u opremanje transfer stanice“, zaključuje prvi čovek opštine Prijepolja.

Kamioni sa otpadom Komunalnog preduzeća Lim se vraćaju sa deponije jer su meštani organizovali dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, pa ne dozvoljavaju ulaz u deponiju i odlaganje otpada.

„Kako mi da uđemo u Evropu sa ovakvim smećem? To je sramota!“, zaključuje jedan od učesnika protesta.

Prijepolje: Protest na deponiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG