Dostupni linkovi

Vučić: Uskoro ’leks specijalis’ za zadužene u švajcarcima


Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država: Aleksandar Vučić
Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da će uskoro biti donet "leks specijalis" kojim će biti rešen problem građana zaduženih u švajcarskim francima.

On je kazao da će taj zakon biti donet narednih dana i nedelja.

"Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država", rekao je Vučić.

Dodao je da "ne sme da se zaboravi situacija u koju su te ljude doveli neodgovorni predstavnici vlasti".

Vučić se nešto ranije u petak sastao sa predstavnicima Udruženja građana korisnika kredita u švajcarskim francima "CHF Srbija".

"Uz punu podršku i vredan rad predstavnika Ministarstva finansija Srbije, Narodne banke Srbije i Udruženja gradjana korisnika kredita u švajcarskim francima "CHF Srbija", napravljen je značajan pomak u približavanju stavova i formiranju konačnog rešenja ovog problema", rekao je Vučić, a preneto je u saopštenju.

Zbog 'švajcaraca' završili na ulici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00


Vrhovni kasacioni sud (VKS) u Srbiji je 2. aprila zauzeo stav da je odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavna ukoliko banka nije obezbedila pisani dokaz da se i sama zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava, i ako pre zaključenja ugovora klijentu nije dostavila potpunu pisanu informaciju o rizicima i posledicama.

U slučaju utvrđenja ništavnosti odredbe o indeksaciji duga u „švajcarcima“, izvršiće se konverzija u ugovore indeksirane u evrima, i to po kursu koji je važio na dan potpisivanja ugovora, i uz kamatu koja će biti ravna kamati o kreditu iste vrste i trajanja, navedeno je u stavu suda.

XS
SM
MD
LG