Dostupni linkovi

NATO odobrio mere za suprotstavljanje Rusiji u Crnom moru


Američki brodovi učestvuju u vežbi NATO-a u Crnom moru, fotoarhiv
Američki brodovi učestvuju u vežbi NATO-a u Crnom moru, fotoarhiv

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su na sastanku u Vašingtonu povodom 70. godišnjice Alijanse, niz mera čiji je cilj da se suprotstave Rusiji u Crnom moru.

Ministri su se složili da obezbede Gruziji i Ukrajini više pomorske saradnje, patrola i poseta lukama. Obe zemlje su bile suočene sa ruskom agresijom i žele da se pridruže alijansi, navodi AP.

Ministri NATO-a takođe su ponovili zahteve da Rusija prekine aneksiju Krima, oslobodi ukrajinske mornare i brodove zarobljene prilikom incidenta prošlog novembra u Azovskom moru i da poštuje sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. SAD je najavio da će izaći iz tog sporazuma postignutog 1987. godine u avgustu ukoliko Rusija ne počne ponovo da ga poštuje.

Na sastanku su, međutim, izbile na videlo javne podele između SAD i još nekolicine od 28 zemalja članica NATO-a.

Rastući spor SAD-a i Turske oko planirane kupovine ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu, zahtevi SAD-a da njegovi saveznici a posebno Nemačka povećaju potrošnju za vojsku, i svađa sa Kanadom oko carina, opterećuju odnose saveznika.

Američki državni sekretar Majk Pompeo otvorio je sastanak apelom na saveznike da se zajedno suprotstave izazovima snaga kao što su Rusija, Kina i Iran. On je pozdravio NATO kao način odvraćanja Sovjetskog Saveza za vreme Hladnog rata i rekao da je Alijansa u dobrom položaju da se suprotstavi novim izazovima.

Pročitajte - Pompeo: Potrebno prilagođavanje NATO-a rastućim pretnjama

Kako se mijenjao NATO
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG