Dostupni linkovi

U Podgorici spaljena NATO zastava, bez reakcije policije


Milačić spalio zastavu NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Milačić spalio zastavu NATO-a

Policija u Podgorici danas nije reagovala kada je su aktivisti marginalne vanparlamentarne političke partije Prava Crna Gora spalili zastavu NATO-a na centralnom podgoričkom trgu.

To su učinili, kako je navedeno, povodom Dana Sjevernoatlantske alijanse i 20 godina od bombardovanja SR Jugoslavije.

Ministarstvo odbrane je u reagovanju navelo da se radi o još jednom propalom performansu nosilaca retrogradnih ideja u Crnoj Gori koji pokušavaju zadnjih godina Crnu Goru da vrate "u balkansko blato sukoba i zaostajanje za savremenim demokratskim i naprednim svetom".

"Performans jednog od vođa aktuelnih opozicionih protesta na Trgu nezavisnosti u Podgorici, povodom 70 godina od osnivanja NATO, samo je još jedan snažan argument ispravnosti svih odluka koje je Crna Gora donela od obnavljanja nezavisnosti. Jedna od tih odluka svakako je članstvo Crne Gore u Alijansi", naveli su iz ministarstva.

Istovremeno, Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore, koja je članica NATO-a od 2017. godine, na Dan NATO-a poručio je kako "u modernoj istoriji ne postoji dugovječniji i uspješniji političko – vojni savez od našeg".

"NATO je danas kredibilniji više nego ikada. Čuva bezbjednost naše teritorije, ali projektuje stabilnost i van svojih granica. Naša kredibilnost je zasnovana na sposobnosti prilagođavanja, efikasnom suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima i snažnom jedinstvu saveznica”, kazao je Bošković, sapšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je kazao da je uvjeren da je Alijansa sposobna da odgovori i na sve buduće zadatke ukoliko ostanemo ujedinjeni u različitostima i posvećeni principu "svi za jednog – jedan za sve".

Podgorica 4. aprila 2019.
Podgorica 4. aprila 2019.

Na podgoričkom Trgu nezavisnosti nekoliko policajaca sa strane pratilo je paljenje na Trgu Nezavisnosti, ali nijesu reagovali. Nakon paljenja zastave, aktivisti Prave Crne Gore su njene ostatke ostavili ispred Ministarstva odbrane.

Marko Milačić, lider desničarske stranke koja je spalila NATO zastavu u Podgorici je poručio je da se 4. aprila obilježava 70 godina NATO-a, što je- kako je rekao - "70 godina ubijanja, zastrašivanja, propagande i kidisanja na tuđe teritorije i resurse".

Radi se o relativno mladoj političkoj stranci zanemarljivog uticaja, koja oštro kritikuje crnogrsku vlast, a zagovara prosrpske i proruske, ponekad i ekstremističke stavove.

Milačić je ranije privođen i zatvaran zbog sličnih aktivnosti.

Prije četiri godine na Cetinju su nepoznate osobe zapalile NATO zastavu, samo nekoliko dana nakon što je postavljena u čast poziva Crnoj Gori za članstvo u Alijansi.

Crna Gora primljena je u NATO 5. juna 207. godine, a priključenje Alijansi je bilo jedno od političkih pitanja oko kojih su se sporile crnogorske vlasti i proruska opozicija. Prethodno je crnogorska skupština u aprilu 2017. godine sa 46 glasova od ukupno 81. usvojila pristupni ugovor o članstvu u NATO.

XS
SM
MD
LG