Dostupni linkovi

Pence upozorio Tursku i Njemačku zbog odnosa sa Rusijom


Turska mora izabrati - želi li ostati ključni partner u najuspješnijem vojnom savezu u povijesti ili želi riskirati sigurnost tog partnerstva: Pence
Turska mora izabrati - želi li ostati ključni partner u najuspješnijem vojnom savezu u povijesti ili želi riskirati sigurnost tog partnerstva: Pence

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je Tursku i Njemačku zbog odnosa s Rusijom, poručivši Ankari da se ponaša "nepromišljeno", a Berlinu da riskira postati "zarobljenik" Moskve. Pence je govorio na obilježavanju 70. obljetnice NATO-a u Washingtonu.

Pence je oštre riječi uputio dvjema "starim" članicama na obilježavanju obljetnice Alijanse u čijem je sastavu Turska od 1952, a Njemačka od 1955. godine.

Sjedinjene Države se protive kupnji ruskog sustava zračne obrane, pa su do sada više puta istaknule da se Ankara mora odlučiti između toga da li će ostati ključni partner NATO-a ili će to partnerstvo ugroziti kupnjom sustava S-400, za kojeg je spremna izdvojiti 2,5 milijarde dolara.

"Turska mora izabrati. Želi li ostati ključni partner u najuspješnijem vojnom savezu u povijesti ili želi riskirati sigurnost tog partnerstva tako što će donositi nepromišljene odluke koje potkopavaju naš savez?", pitao je Pence.

I Washington, ali i druge zemlje NATO-a pozvali su Tursku da odustane od kupnje ruskog sustava koji nije kompatibilan sa sustavima NATO-a.

Sjedinjene Države odgovorile su zaustavljanjem isporuke borbenih aviona F-35.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je na samitu NATO-a kako je "sporazum o kupnji sistema S-400 gotov posao i da njegova zemlja neće povući odluku"
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je na samitu NATO-a kako je "sporazum o kupnji sistema S-400 gotov posao i da njegova zemlja neće povući odluku"

Visoki dužnosnik State Departmenta također je ovog tjedna istaknuo kako bi se Ankara mogla sučeliti s američkim sankcijama ako nastavi s ugovorom S-400.

Ankara odbija odustati od svoje planirane kupnje, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao je na samitu NATO-a kako je "sporazum o kupnji sistema S-400 gotov posao i da njegova zemlja neće povući odluku".

Drugi čovjek Turske, potpredsjednik Fuat Oktay, uzvratio je na Pencovo upozorenje riječima da Washington mora odlučiti hoće li ostati saveznik Ankare.

"Sjedinjene Države moraju izabrati. Žele li ostati saveznik Turske ili riskirati naše prijateljstvo udružujući snage s teroristima kako bi potkopali obranu NATO saveznika od svojih neprijatelja?" napisao je on na Twitteru.

Američki potpredsjednik je na svečanosti imao i poruku za Njemačku, ocijenivši da Berlin riskira da bude "zarobljenik Rusije" nastavi li s projektom Sjeverni tok 2.

"Jednostavno, neprihvatljivo je da najveća evropska ekonomija nastavlja ignorirati prijetnje od ruske agresije, da zanemaruju vlastitu i našu zajedničku obranu. Nije dobro da Njemačka sebi dopusti da ovisi o ruskim energentima", kazao je Pence.

Sjeverni tok 2 trebao bi biti dovršen 2019. godine, a njime će izravno teći plin iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora, zaobilazeći nekoliko evropskih tranzitnih zemalja, uključujući Ukrajinu.

Washington i pojedini evropski čelnici strahuju da će plinovod produbiti ovisnost kontinenta o ruskom plinu, ali i otvoriti Moskvi više utjecaja u pregovorima o nekim neriješenim političkim pitanjima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG