Dostupni linkovi

Merkel: Saglasnost EU o “Severnom toku 2”


Članice Evropske Unije su postigle saglasnost o regulisanju gasovoda "Severni tok 2", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel, ne iznoseći detalje kompromisa koji je postignut u petak.

"Kada je reč o direktivi koja se odnosi na gas, postigli smo sporazum i to je bilo moguće jer su Nemačka i Francuska zajednički radili na tome", kazala je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Malija
Ibrahimom Boubacarom Keitom.

Francuska je ranije saopštila da će podržati ideju da EU kontroliše novi gasovod, što bi poremetilo planove Rusije i NJemačke.

Dve evropske sile su se u međuvremenu dogovorile da će nadzor vršiti Nemačka, odnosno članica Unije na čijoj se teritoriji nalazi prvo čvorište gasovoda.

Izmenama koje je Evropska komisija predložila 2017. godine na gasovode iz trećih zemalja trebalo bi da se primenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, u prvom redu da se razdoji snabdevanje gasom od upravljanja gasovodom (unbundling).

Gradnja "Severnog toka 2" je u toku u Baltičkom moru, a krajnja tačka je Grifsvald u Nemačkoj.

Cevovod dužine 1.225 kilometara ispod Baltičkog mora treba da se završi do kraja ove godine.

Projektu “Severni tok 2” se protive mnoge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi, pre svega Ukrajina, kao i SAD, koje strahuju da se time povećava rizik zavisnosti Evrope o ruskog gasa.

U kombinaciji sa planiranim cevovodom “Turski tok” ispod Crnog mora, gradnja “Severnog toka 2” znači da Rusija može da zaobiže Ukrajinu u transportu gasa prema Evropi, čime bi zvanični Kijev ostao bez važnog prihoda od tranzitne takse i strateške poluge.

U draftu kompromisnog rešenja se navodi: “Mi smatramo pravila (internog evropskog energetskog tržišta) neizbežnim za plodnu debate o budućem tranzitu gasa kroz Ukrajinu”.

Francuski diplomata je kazao za AFP da Pariz nije bio “za ili protiv Severnog toka 2”. Međutim, taj izvor ističe da Francuska traži “garancije za bezbednost Evrope te bezbednost i stabilnost Ukrajine”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel potencira da je gasovod “čisto ekonomski projekat” koji će osigurati jeftinije i pouzdanije snabdevanje gasom.

U radovima osim Gasproma učestvuju i nemačke kompanije Wintershall i Uniper, holandsko-britanski Shell, francuski Engie i austrijski OMV.

XS
SM
MD
LG