Dostupni linkovi

Gastransu dodatnih 137 miliona evra


Ilustrativna fotografija

Mešovito rusko-srpsko preduzeće „Gastrans“ koje bi trebalo da gradi novi gasovod u Srbiji sa ciljem povezivanja na „Turski tok“ dokapitalizovano je sa 16,3 milijarde dinara (137.701.524 evra) odlukom od 26. februara 2019. godine, pokazuju podaci Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Novčana sredstva na račun „Gastransa“ uplatilo je preduzeće South Stream Serbia AG, sa sedištem u Švajcarskoj, u kojoj 51 odsto akcija ima ruski Gasprom, a 49 odsto javno preduzeće „Srbijagas“.

U odluci kompanije „Gastrans“ ne stoji koliko je od ukupno 16,3 milijarde dinara na račun zajedničke kompanije uplatila srpska, a koliko ruska strana.

Odluku je u ime kompanije „Gastrans“ potpisao jedan od direktora Dušan Bajatović, koji je ujedno i direktor javnog preduzeća „Srbijagas“.

Dokapitalizaciju „Gastransa“ najavio je sam Bajatović još u februaru 2018. Međutim, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) u novembru iste godine nije želeo da govori o detaljima, niti da precizira kada će na račun mešovitog rusko-srpskog preduzeća biti uplaćena dodatna finansijska sredstva.

Pripremne radnje za početak izgradnje gasovoda kojim bi se Srbija priključila na „Turski tok“ uveliko su u toku uprkos primedbama koje stižu iz Energetske zajednice zbog odluke Agencije za energetiku Srbije da novi gasovod izuzme iz pravila Evropske unije (EU).

Savet Agencije za energetiku Srbije je 5. marta 2019. doneo konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveza pristupa treće strane i od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa, čime se onemogućava konkurencija i dodatno ojačava monopolski položaj ruskog „Gasproma“ i „Srbijagasa“ na tržištu gasa u Srbiji.

Nakon ove odluke Saveta, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle izjavio je u intervjuu za RSE da Energetska zajednica „ne može preuzeti odgovornost za projekat, u koji je neko potpuno svesno ušao znajući da nije u skladu sa evropskim zakonima“.

XS
SM
MD
LG