Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH: Bez istrage o vrbovanju selefija protiv Krešića, Đakovića i Bandića


Tužiteljstvo BiH, ilustrativna fotografija

Tužiteljstvo BiH neće sprovoditi istragu protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Generalnog konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića u slučaju navodnog vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta zarad nezakonitih aktivnosti na području BiH o kojem su pisali mediji, saopšteno je iz te institucije.

Tužiteljstvo navodi da je saslušalo određene svjedoke, uključujući i već pomenute Krešića i Đakovića, kao i novinara portala "Žurnal" Avdu Avdića, koji je objavio priču o vrbovanju selefija, i da saslušani "nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima".

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavjestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH, navelo je Tužiteljstvo.

"U tijeku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti", saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Portal Žurnal je ranije objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić takođe je izjavio da ima informacije da Hrvatska u Bosni i Hercegovini vrbuje vehabije.

Zbog cijelog slučaja u četvrtak u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su bile burne reakcije.

XS
SM
MD
LG