Dostupni linkovi

Cipras: Grčka i Sjeverna Makedonija moraju biti partneri i saveznici 


Grčki premijer Aleksis Cipras
Grčki premijer Aleksis Cipras

Grčka i Severna Makedonija moraju da budu partneri i saveznici, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras koji sutra dolazi u Skoplje sa deset ministara i većom grupom biznismena.

U intervjuu za agenciji MIA pred prvu zvaničnu posetu jednog grčkog premijera Skoplju, Cipras je istakao da je ta "poseta od historijskog značaja" i da je "bazirana na novoj strateškoj viziji za dvije zemlje", najavljujući potpisivanje "niza ugovora u raznim oblastima", navodi se u saopštenju Bete.

"Atina treba da ima stabilnog i sigurnog partnera u sjevernom susjedu, a Skoplje ima potrebu za snažnim susjedom koji će podržavati njegove korake ka evropskoj perspektivi", rekao je premijer Grčke.

Kako je istakao, Dogovor iz Prespe nije bio samo riješenje spora oko pitanja imena i otključavanje evroatlantske perspektive Sjeverne Makedonije, već je postavio i temelje za uspostavljanje snažnih bilateralnih odnosa koji predviđaju saradnju i na međunarodnom, evropskom i regionalnom nivou.

"U ovom okviru će biti održan i prvi sastanak našeg Savjeta za saradnju na visokom nivou sa učešćem ministara iz više oblasti, kao i prvi biznis forum sa desetinama ministara iz naših zemalja", rekao je Cipras i, kako ističe MIA, u razgovoru sa dopisnicom te agencije iz Atine, objelodanio da će u posjetu Sjevernoj Makedoniji doći sa deset ministara.

Premijer Grčke ja najavio da će, tokom njegove posjete Sjevernoj Makedoniji, biti dogovoren akcioni plan koji uključuje sve oblasti saradnje dvije susjedne zemlje, dogovor o otvaranju još jednog graničnog prelaza, memorandum o saradnji u pristupnom procesu Sjeverne Makedonije, energetici, razvoju infrastrukture i saradnji službi civilne avijacije.

Kako je najavljeno, osim susreta sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, sa kojim će i otvoriti biznis forum, Cipras će se sresti i sa predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem.

XS
SM
MD
LG