Dostupni linkovi

Palestinski demonstranti na granici Gaze povodom godišnjice protesta


Palestinski demonstranti, 30. mart 2019.
Palestinski demonstranti, 30. mart 2019.

Palestinski demonstranti krenuli su ka mestima okupljanja kraj granične ograde gde će danas protestovati da obeleže godišnjicu jednonedeljnih masovnih protesta protiv izraelske i egipatske blokade.

Desetine dobrovoljaca u fluorescentim prslucima spremno je da ih spreči da se približe bezbednosnoj ogradi. Vozila hitne pomoći parkirana su ispred klinika i policija nagdgleda šatore podignute daleko od ograde.

Neki demonstranti su međutim već počeli da se približavaju ogradi što je navelo izraelske vojnike da odgovore suzavcem, navodi AP.

Masovni protesti nazvani "Veliki marš povratka" počeli su 30. marta prošle godine, u početku za pravo na povratak palestinskih izbeglica na teritoriju današnjeg Izraela odakle su pobegle ili su isterane posle stvaranja Izraela 1948. godine.

Fokus demonstracija se uskoro proširio na zahteve da se ukine parališuća blokada Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat još 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

Blokada je stvorila ekonomsku i humanitarnu krizu u pojasu, a nedavno su izbili i protesti protiv loših uslova života s kojim se Hamas inače retko suočavao.

Egipatski i međunarodni posrednici strahuju da će u slučaju da Hamas ne uspe da ograniči današnje proteste izbiti veliki sukob is Izraelom.

Godišnjica se obeležava desetak dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu i nakon eskalacije nasilja ove nedelje izazvanog ispaljivanjem rakete iz Gaze koja je pala na kuću severno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi.

Lider Izraela Benjamin Netanjahu, koji teži da četvrti put uzastopno postane premijer, suočen je s pritiskom da zada odlučan udarac Hamasu ukoliko ne uspeju napori Egipta da se uspostavi prekid vatre izmedju dve strane, ali da ne započne dugotrajni sukob.

XS
SM
MD
LG