Dostupni linkovi

Alžirci ponovo na ulicama traže odlazak predsednika Buteflike


Sa protesta u Alžiru
Sa protesta u Alžiru

Alžirci su se u petak ponovo okupili u glavnom gradu, šestu sedmicu zaredom, zahtijevajući odlazak predsednika Abdelaziza Buteflika, nekoliko dana nakon što je Generalštab vojske saopštio da bi predsjednik mogao da bude sklonjen s vlasti.

Agencija France press (AFP) na licu mesta javila je da je teško procijeniti broj okupljenih pošto nema zvaničnih podataka.

Gra]ani su kao i svakog petka nosili nacionalne zastave i uzvikivali parole o odlasku Buteflike.

Načelnik Generalštaba alžirske vojske Gaid Salah, jedna od ključnih ličnosti na vlasti, izjavio je ove sedmice da postoje ustavni mehanizmi za uklanjanje Buteflike s vlasti.

Mnogi, koji su do sada bili pristalice predsjednika, stavili su se na stranu prijedloga vojske, tako da se čini da je Buteflika (82) na vlasti od 1999. godine sve izolovaniji.

Salah je rekao da je moguće pokrenuti član 102 Ustava prema kojem se utvrđuje sposobnost šefa države za obavljanje dužnosti. Ukoliko bi se ustanovilo da je Buteflika nesposoban za funkciju, onda bi dužnost predsjednika privremeno obavljao predsjednik gornjeg doma parlamenta do narednih izbora.

Odluku o pokretanju tog dijela Ustava donosi posebno vijeće koje se nije za sada izjasnilo.

Protesti u Alžiru počeli su polovinom februara kada je Buteflika najavio novu kandidaturu na predsjedničkim izborima. Predsjednik je potom otkazao izbore do daljeg i rekao da se više neće kandidovati.

Buteflika je veoma krhkog zdravlja. On je 2013. godine imao moždani udar i od tada se otežano kreće i govori, tako da se gotovo nije pojavljivao u javnosti.

XS
SM
MD
LG