Dostupni linkovi

Šef armije Alžira apeluje da se predsjednik Buteflika ukloni


Abdelaziz Buteflika, predsjednik Alžira
Abdelaziz Buteflika, predsjednik Alžira

Načelnik generalštaba alžirske vojske zatražio je u utorak da se pokrene ustavna procedura po tački 102 kojom bi se oboljeli predsjednik Abdelaziz Buteflika proglasio nesposobnim da vrši dužnost zbog ozbiljne i trajne bolesti.

Predsjednik Alžira je već pristao na to da se ne kandiduje za peti predsjednički mandat, na izborima koji su odgođeni. Demonstranti ga međutim optužuju da trikovima pokušava da prolongira svoju dvadesetogodišnju vladavinu.

Oslabljen poslije moždanog udara 2013., predsjednik Abdelaziz Buteflika suočen je već mjesec dana sa velikim protestima protiv njegove vlasti, najvećim od dolaska na čelo države 1999. godine.

Rješenje za izlazak iz političke krize nalazi se u članu 102 Ustava, rekao je general Ahmed Gaid Salah u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

Prema tom članu Ustavno vijeće bi moglo da ustanovi da je predsednik suviše bolestan da u potpunosti vrši svoju funkciju i da zatraži od parlamenta da ga proglase nesposobnim.

Osamdesetdvogodišnji Buteflika se vrlo rijetko viđa u javnosti od moždanog udara 2013. godine.

"Postalo je potrebno, odnosno neophodno da se nađe rješenje za izlazak iz krize koje bi odgovorilo na legitimne zahtjeve alžirskog naroda i garantovalo poštovanje ustava i očuvanje suvereniteta države", rekao je general Salah.

Ukoliko bi se predsjednik proglasio nesposobnim predsjednik gornjeg doma parlamenta bi obavljao dužnost predsjednika 45 dana, a kad to vrijeme istekne a stanje spriječenosti i dalje postoji, proglašava se upražnjena funkcija. U roku od najviše 90 dana treba da se organizuju predsjednički izbori.

Predsednik Ustavnog saveta Tajeb Belaiz, 70, koji treba da sazove svoju instituciju da predloži primjenu tog člana Ustava je verni saveznik šefa države i jedan od njegovih savjetnika, navodi agencija France press (AFP).

XS
SM
MD
LG