Dostupni linkovi

Ruski poslanik Primakov dopremio u Srbiju pomoć za kosovske Srbe


Jevgeniji Primakov, poslanik vladajuće stranke u Dumi
Jevgeniji Primakov, poslanik vladajuće stranke u Dumi

Jevgenij Primakov, poslanik ruske Dume i predsednik organizacije Ruska humanitarna misija izjavio da je ta misija do sada isporučila pomoć Srbiji u vrednosti od oko pola miliona evra za različite projekte, uglavnom za ambulantna vozila, rekonstrukciju vrtića, solarne panele i učionice ruskog jezika.

Na pitanje RSE na koji način se finansira Ruska humanitarna misija i da li ima podršku države, Primakov je odgovorio da organizacija sredstva prikuplja najvećim delom od donatora, građana Rusije i privatnih kompanija (oko 70 odsto) dok oko 30 odsto budžeta dobijaju kroz subvencije Ruske Federacije.

Primakov je konferenciju za medije sazvao kako bi objavio da je posredstvom Ruske humanitarne misije prikupljeno oko tonu lekova namenjenih Srbima na Kosovu, ali da se ti lekovi zbog komplikovane carinske procedure i zbog toga što deo njih nije registrovan u Srbiji od 26. marta nalaze na carinskom aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.

Primakov je naglasio da su lekovi namenjeni Srbima na severu Kosova i da za akciju prikupljanja i dostavljanja lekova na Kosovo imaju podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da se nada da će se birokratske prepreke ubrzo prevazići i to kroz Radnu grupu koju je iniciralo Ministarstvo zdravlja Srbije.

Na ovu akciju, prema rečima Primakova, Ruska humanitarna misija odlučila se nakon što su vlasti u Prištini uvele takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

Primakov, koji je stupio na dužnost poslanika u ruskoj Dumi 25. septembra 2018. godine na predlog Jedinstvene Rusije, političke partije na čijem je čelu aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, bio je Putinov poverenik na predsedničkim izborima 2018. godine.

U junu 2018. godine on je bio uhapšen u Kijevu u Ukrajini sa obrazloženjem da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine, nakon čega je vraćen u Rusiju.

Primakov je, inače, novinar i unuk bivšeg premijera Rusije Jevgenija Maksimoviča Primakova, čije ime nosi. Na sajtu Ruske humanitarne misije, u jednom od tekstova, Primakov mlađi navodi da je njegov deda dobro razumeo značenje „meke moći”, pogotovo za državu poput Rusije i istakao da je u tom kontekstu veoma važno humanitarne aktivnosti sprovoditi na Balkanu i u Srbiji.

Put za Putinovo (selo u opštini Medveđa na samom jugu Srbije koje ime nosi u čast predsednika Rusije Vladimira Putina) nije bio politički projekat iako je ovo selo građanima Rusije veoma interesantno”, izjavio je Primakov. Ruska humanitarna misija je finansijski pomogla izgradnju puta.

“Što se tiče puta, to je projekat razvoja ruralnih sredina. Tamo žive veoma interesantni i dobrodušni ljudi, ali ne možemo da kažemo da smo tamo napravili put zato što se to selo zove Putinovo”, naveo je Primakov.

XS
SM
MD
LG