Dostupni linkovi

Kosovo zabranilo igre na sreću


Vlada Kosova ocenila je da su igre na sreću izazvale probleme u njihovim porodicama i društvu u celini
Vlada Kosova ocenila je da su igre na sreću izazvale probleme u njihovim porodicama i društvu u celini

Kosovo zatvara sve kockarnice i kazina. Tako je odlučila Skupština Kosova usvajanjem Zakona o zabrani igara na sreću ubrzanom procedurom, na vanrednoj sednici. Ovome su doprinela dva nedavna ubistva u kosovskim kazinima.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je pre glasanja kazao da se ovim zakonom trebaju zatvoriti i igre na sreću i Lutrija Kosova, što su tražili i pojedini poslanici, a kako bi kasnije Vlada izradila sasvim novi zakon o Lutriji Kosova.

Iako je na samom početku rasprave o ukidanju igara na sreću delovalo da sve parlamentarne grupe podržavaju nacrt zakona o tome, kojeg je izradila Vlada Kosova, Nait Hasani iz vladajuće Demokratske partije Kosova izrazio je zabrinutost za to što se zakonom ukidaju sve igre na sreću a ne i Lutrija Kosova čime se, kako je on rekao, stvara monopol.

U vezi sa tim pojedini ostali poslanici kritikovali su Skupštinu zašto se vrši pokušaj da se ovaj zakon usvoji ubrzanom procedurom, ukazujući na to da se u tom smislu mnogu desiti mnogi propusti

Oni su takođe izrazili zabrinutost da bi funkcionisanjem samo Lutrije Kosova sve ostale igre na sreću mogle podugovorno raditi za Lutriju Kosova čime se ne rešava problem obustavljanja rada Igara na sreću.

Dva ubistva koja su se nedavno dogodila u kosovskim kazinima naterala su kosovske institucije da reaguju i pokrenu inicijativu o zatvaranju svih kazina i kockarnica na Kosovu.

Rasprava o nacrtu Zakona o zabrani igara na sreću na vanrednoj sednici u Skupštini Kosova sazvana je na zahtev premijera Ramuša Haradinaja.

Kako je Haradinaj prilikom predstavljanja zakona rekao, cilj je jačanje javne sigurnosti. Iz Vlade su prethodno rekli da bi ovaj zakon trebalo da utiče na smanjenje kriminala i jačanje javne sigurnosti, a zameniće raniji Zakon o igrama na sreću.

U "igre na sreću" inače spadaju kazina, sportske kladionice, igre na automatima i bingo tombola u zatvorenim lokalima, osim Lutrije Kosova koja će i dalje raditi.

Vlada je izradila novi nacrt zakona pošto je Skupština 22. marta na zahtev opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) usvojila rezoluciju o privremenom zatvaranju kazina i kockarnica do izmene zakona, koji bi onda sprečio njihov rad u periodu od 10 godina. Vremenski period u zakonu međutim nije naveden.

U memorandumu objašnjenja Vlade Kosova, navodi se da su igre na sreću "više nego što su doprinele rešavanju ekonomskih i socijalnih problema građana, izazvale probleme u njihovim porodicama i društvu u celini", što je doprinelo i do "uzastopnih incidenata sa fatalnim epilogom".

Na Kosovu trenutno posluje 280 kladionica, dok se aparati nalaze na 130 lokacija.

Iz Udruženja igara na sreću, međutim, kažu da se pod jakim pritiskom politike i određenih interesnih grupa, ova industrija predstavlja kao da je "nešto najgore što se desilo zemlji", te da se umesto stvaranja veće sigurnosti, radi na omaložavanju ove aktivnosti što je za njih neprihvatljivo.

Oni tvrde da će oko 50 miliona evra biti van opticaja na Kosovu, da će budžet Kosova biti manji za 20 miliona evra, da će oko 4.000 porodica biti bez mesečne plate od 400 evra, te da će to doprineti i većoj nezaposlenosti.

Na Kosovu trenutno posluje 280 kladionica, dok se aparati nalaze na 130 lokacija (Ilustrativna fotografija)
Na Kosovu trenutno posluje 280 kladionica, dok se aparati nalaze na 130 lokacija (Ilustrativna fotografija)

Predsednik udruženja Istref Veljiu u pismenoj izjavi za RSE naveo je da odluke kosovskih institucija imaju populistički cilj, ali i da su u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim poretkom Kosova i da krše osnovna ljudska prava.

"Mi pretendujemo na to da smo liberalna i demokratska država sa evropskim ambicijama, ali odlukama i takvim predrasudama na putu smo da ličimo na arapske, komunističke države. Samo se u takvim državama mogu desiti ovakve odluke preko noći", kaže Veljiu.

On dodaje da tako nešto ne šalje ni dobru poruku stranim investitorima, budući da je već obavešten da će jedna nemačka firma koja posluje na Kosovu uskoro doći sa svojim advokatima i da će tužiti državu.

"Igre na sreću su najčešće kontrolisani poslovi, mesta gde se najmanje dešava kriminal. Dva tragična slučaja su jedina koja su se desila u poslednjih deset godina. Kriminal će se povećati u slučaju zabrane igara na sreću, jer onda ova delatnost neće biti pod kontrolom", mišljenja je Veljiu.

Građani Kosova sa kojima je RSE razgovarao podržavaju zatvaranje kazina.

Emin Haljilji, režiser, kaže da je rad velikog broja kazina u jednom siromašnom društvu kao što je Kosovo "sramota civilizacije našeg naroda", te da tamo mladi puno zalaze zbog nedostatka perspektive.

"Radi se o duševnoj praznini, intelektualnom i opštem siromaštvu. Tu smo gde smo jer ne postoji ideja kako da idemo napred. Veliki broj mladih već napušta Kosovo. Kazino nije alternativa za rad. Kosovo ima mnogo zemlje koja može da se obrađuje. Neka se posvete tome mladi. Nažalost, niko ne razmišlja o mladima ispod 30 godina starosti", kaže Haljilji.

Muhamet Hiseni iz Podujeva kaže da podržava odluku institucija da se igre na sreću zabrane.

"Ne treba ni jedan da postoji. Sva omladina nam ode, tu se pokvari, ubijaju se, kuću prokockaju", kaže on.

I mladi Astrit veruje da se kazina trebaju zatvoriti.

"Dešavaju se mnogi incidenti, i bolje je da se zatvore kako bi se takvi incidenti u budućnosti sprečili", kaže on.

Policija Kosova je inače krajem prošle godine, predvođena tužilaštvom, pokrenula istragu o igrama na sreću, a u vezi krivičnih dela organizacije piramidalne šeme ilegalnog kockanja, utaje poreza i krijumčarenje robe.

Nakon višemesečne istrage, policija je prošle nedelje u saradnji sa Carinom i poreskom upravom sprovela akciju širom Kosova tokom koje je izvršen pretres na 235 lokacija u 33 grada. Odlukom poreske uprave zatvoreno je 222 takvih lokala, konfiskovano je 202 različitih aparata igara na sreću, i oko 33 hiljade evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG