Dostupni linkovi

SPC gradi veliki hram u Budvi


Budva

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) započeće gradnju velikog hrama posvećenog Svetom apostolu Marku, na dobru crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici. To je za list Vijesti kazao mitropolit SPC-a Amfilohije, potvrdivši da je projekat pravoslavnog hrama gotov, te da Budva zaslužuje takvu svetinju.

Gradnja hrama predviđena je na mjestu gdje se trenutno nalazi gradska kapela, koju je opština mimo odobrenja Mitropolije izgradila, da bi je potom crkva dozvolila da ostane, ali da mora da bude izmještena kada bude planirana gradnja hrama, koji je nekada na tom mjestu postojao.

"Ako Bog da, gradićemo hram apostola Marka, to sada i od vas Budvana zavisi. I treba da se sagradi, jer je to najstariji hram koji je bio. Vrijeme je da se taj hram obnovi," kazao je Amfilohije.

Prijema njegovim riječima, hram će biti "ukras Budve".

"Vidio sam da je Budva izrasla u veliki grad. Taj hram će biti ukras Budve i njena duša. Jer, stara Budva, gdje su hramovi i rimokatolički i naš, Svete trojice, a sada ovdje treba da se sagradi pravi hram posvećen apostolu Marku, svjedoku vječne i neprolazne ljubavi", kazao je Amfilohije i naveo da je potrebno da kapela bude izmještena jer se tu nalazi bez blagoslova.

Pročitajte i ovo: Kupuje li država Srbija lojalnost Srpske pravoslavne crkve?

XS
SM
MD
LG