Dostupni linkovi

Inicijativa mladih osuđuje gostovanje Šainovića na RTS


Nikola Šainović u Hagu

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda izrazila je danas protest povodom javnih tribina i izjava u okviru državnih institucija i Javnog medijskog servisa RTS-a u kojima gostuje osuđeni ratni zločinac Nikola Šainović, a u okviru kojih se prećutkuju i relativizuju činjenice o ratnim zločinima nad civilnim albanskim stanovništvom na Kosovu tokom 1999. godine.

“U utorak 26. marta Šainović je gostovao na RTS-u u emisiji 'Upitnik' gde je predstavljen kao 'akter vremena i pregovarač u Rambujeu'. Iako je u toku emisije spomenuto da je osuđen za ratne zločine, nije bilo reči kao ni pitanja o njegovoj odgovornosti za civilne žrtve zločina na Kosovu. Šainović nije hroničar vremena već osuđeni ratni zločinac koji – ukoliko je već na Javnom servisu, što po sebi predstavlja problem – mora biti pitan o zločinima i svojoj odgovornosti. Sve ostalo predstavlja negiranje zločina i ruganje žrtvama u zajedničkom sadejstvu RTS-a i Nikole Šainovića”, stoji u saopštenju Inicijative mladih.

Navodi se i da je Šainović gostovao na javnoj tribini u subotu 23. marta „U predvečerje rata, 20 godina kasnije“ u Muzeju vazduhoplovstva, javnoj ustanovi u vlasništvu Republike Srbije.

Osim toga, nabraja Inicijativa mladih, odbor jedne od partija iz vladajuće koalcije u Srbiji, Socijalističke partije Srbije u Vrbasu, je najavio putem svoje Fejsbuk stranice da će Šainović u tom gradu narednih dana održati predavanje na temu “Slobodan Milošević - izazovi jugoslovenske krize”.

“Inicijativa zahteva od Nikole Šainovića da se javno, jasno i nedvosmisleno izvini porodicama albanskih civilnih žrtava rata na Kosovu za čija ubistva je osuđen. Ratni zločinici se moraju izviniti žrtvama i javno govoriti o ličnoj odgovornosti i krivici umesto što negiraju svoja dela, a medijski servis poput RTS-a mora dati više glasa porodicama žrtava nego onima koji slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke”, dodaje se u saopštenju.

Nikola Šainović je bivši potpredsednik Vlade nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koga je Haški tribunal pravosnažno osudio za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu tokom 1999. godine.

Među navodima optužnice na osnovu koje je osuđen su deportacija i druga nehumana dela, ubistvo i progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etničku ravnotežu Kosova, gde bi ponovo bila uspostavljena kontrola Srbije. Šainović je osuđen na 18 godina zatvora.

Posle odslužene dve trećine kazne, on se vratio 2015. godine u Beograd gde je ekspresno imenovan za člana Glavnog odbora SPS-a, a danas je na funkciji člana predsedništva ove partije.

XS
SM
MD
LG