Dostupni linkovi

SPS se ne odriče Šainovića


Nikola Šainović
Nikola Šainović

Tek što se vratio sa odsluženja kazne po presudi Haškog tribunala zbog zločina na Kosovu Nikola Šainović, nekadašnja desna ruka Slobodana Miloševića, imenovan je za člana Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. Dobrodošlicu mu je poželeo, kako prenosi beogradska štampa, lider socijalista Ivica Dačić.

Desetak dana od kako je na slobodi nakon odslužene dve trećine kazne nekadašnji potpredsednik Vlade Savezne republike Jugoslavije Nikola Šainović našao se u prvom redu na sednici Glavnog odbora njegove Socijalističke partije Srbije sa koje je izašao kao član tog stranačkog tela.

Na naše pitanje otkud Nikola Šainović u Glavnom odboru partije Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS-a po novoj preraspodeli stranačkih dužnosti, kaže da tu nema mesta ni za kakvo čuđenje. Kaže da je Šainović nakon povratka u Srbiju rekao da ne namerava aktivno da se bavi politikom, ali da je dragoceno njegovo iskustvo.

"Nikola Šainović je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije, znači tu nema nikakvog čuđenja. Svaki čovek koji ima političko iskustvo je dobar da učestvuje u razmatranjima aktuelne politike jer mi smo sami rekli da želimo da učimo na greškama iz prošlosti. To njegovo iskustvo, a pogotovo u tome što je on bio na visokim pozicijama i u partiji i u državi, znači njegovo tehnokratsko iskustvo i njegovo obrazovanje je isto tako dragoceno. Znači mi se ne odričemo naših ljudi na način na koji to rade neke druge političke stranke", kaže Vukomanović.

Mediji su preneli da je lider socijalista Ivica Dačić na sednici Glavnog odbora uz burne aplauze saopštio da se u Glavni odbor vraćaju i Nikola Šainović i glumac Velimir Bata Živojinović.

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dačić je, kako prenosi beogradska štampa, rekao Šainoviću, koji je sedeo u prvom redu, "Nikola, izdržali ste! Časno ste se odnosili prema Srbiji i svojoj stranci i junački se držali u Hagu. SPS smatra da vi niste krivi."

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića reč je o moralnom skandalu koji je oivičen jednom kalkulacijom da kroz učešće Šainovića u predstojećoj izbornoj kampanji pokušate da povratite neke od starih SPS – ovih pristalica.

"Uzgred, mislim da je Šainovićevo reaktiviranje i jedna vrsta smernice koja pokazuje gde će SPS ići u kampanji. Oni više nemaju političku supstancu kao neka levičarska partija jer su uz SNS sprovodili program MMF-a. Veliko je pitanje da li će sa njima ostati PUPS, pa onda pokušavaju preko tih površnih, usputnih, politikantskih, marketinških manevara da pridobiju što je više moguće glasača", ocenjuje Stanković.

Podsetimo, Šainovića je Haški tribunal osudio za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Dugo očekivani Glavni odbor, iako je možda očekivano više iznenađenja u pogledu imenovanja novog najužeg stranačkog rukovodstva, doneo je samo jedno – istoričara Predraga Marković kao potpredsednika stranke. Mediji podsećaju da je Marković u julu prošle godine pristupio pokretu "Dosta je bilo" Saše Radulovića i da je tada objasnio da se za to odlučio nakon što se njegova Demokratska stranka raspala.

"Što pokazuje da ta stranka zbija redove i pokušava da kroz neka nazovi imena u javnom životu profitira na budućem glasanju", navodi analitičar Dejan Vuk Stanković.

Da li zbog novog lica na potpredsedničkoj funkciji tek čini se da je vraćanje Šainovića u Glavni odbor proteklo u senci tog Dačićevog "keca iz rukava".

XS
SM
MD
LG