Dostupni linkovi

Amnesty: Karadžićeva doživotna kazna šalje snažnu poruku svijetu


Majke Srebrenice ispred Haškog tribunala uoči izricanja presude Karadžiću, 20. mart 2019.
Majke Srebrenice ispred Haškog tribunala uoči izricanja presude Karadžiću, 20. mart 2019.

Odgovarajući na odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove o povećanju kazne bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i vrhovnom komandantu Vojske RS-a Radovanu Karadžiću na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Evropu Massimo Moratti je izjavio da ova "odluka šalje snažnu poruku svijetu".

"Više ne može biti sumnje da je kriv (Karadžić) za najteže zločine po međunarodnom pravu koji su izvršeni na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Ova presuda pokazuje da se ratni zločinci ne mogu sakriti od pravde i da nekažnjavanje neće biti tolerisano. Takođe, nudi mjeru pravde za Karadžićeve žrtve, koje su čekale više od 24 godine za ovaj dan", naveo je Moratti.

"Ne treba zaboraviti, dodao je Moratti, "da su skoro dvije i po decenije nakon rata u BiH, hiljade slučajeva prisilnih nestanaka još uvijek neriješeni, uz uznemirujući nedostatak političke volje koja i dalje blokira pristup pravdi, istini i naknadi štete za žrtve".

"Sada je odgovornost lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i regionu da preduzmu mjere kako bi konačno zatvorile ovo mračno poglavlje balkanske historije", istakao je zamjenik direktora Amnesty Internationala za Evropu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG