Dostupni linkovi

Marković: Protesti nisu opasnost za državu Crnu Goru


Premijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković

“Iako se može sumnjati u političku pozadinu protesta, ne postoji opasnost po državu i njen politički sistem”, rekao je crnogorski premijer Duško Marković danas na sjednici Skupštine Crne Gore, određujući se, prema mirnim građanskim protestima koji se u Podgorici, svake subote održavaju od početka februara.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Duško Marković je naglasio da Vlada neće “dozvoliti atmosferu prevrata”.

“Crnogorske institucije su sposobne i spremne da zaštite ustavno-pravni poredak u bilo kom trenutku i u bilo kojim okolnostima”, rekao je Marković, dodajući da Vlada istrajava na planu zaštite države “uprkos izazovima koji je prate”.

“Pokušaji destabilizacije su učinili da naš bezbjednosni aparat postane kompaktniji, a država stabilnija”, rekao je premijer dodajući da “vjeruje da demonstranti, koji protest vide kao način za iskazivanje mišljenja povodom dozvoljenih ciljeva, ne žele rušiti već graditi”.

"Pozivam ih da u Skupštini pokrenu inicijativu za ocjenu i provjeru rada Vlade. Kao zamjenik predsjednika DPS-a spreman sam da predložim da poslanici naše stranke podrže tu inicijativu, jer smo spremni na dijalog”, apelovao je Marković.

Opozicijski predstavnici ne sudjeluju u radu parlamenta.

Protestne skupove pod nazivom "97.000 – odupri se " organizuju građanski aktivisti tražeci smjene predsjednika Mila Đukanovića , premijera Duška Markovića i čelnika pravosudne vlasti u CG, kao i uredništva javnog medijskog servisa RTVCG.

Protesti su počeli nakon što je bankar Duško Knežević, koji je u bjekstvu i na Interpolovoj potjernici, emitovao video snimak na kome predaje kovertu sa, prema njegovim riječima blizu 100.000 eura visokom funkcioneru DPS i bivšem gradonačelniku Slavljubu Stijepoviću za izbornu kampanju vladajućeg DPS-a.

Knežević je takođe je iznio niz optužbi na račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG