Dostupni linkovi

Predsjednik Kine za 'jačanje ideologije u školama'


Portret revolucionarnog vođe i državnika Mao Ce-tunga na Trgu Tjenanmen, Peking
Portret revolucionarnog vođe i državnika Mao Ce-tunga na Trgu Tjenanmen, Peking

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na jačanje ideološkog obrazovanja u školama, javili su kineski zvanični mediji.

Od dolaska na vlast 2012., Xi je značajno osnažio utjecaj Komunističke partije na društvo, zahtijevajući potpunu lojalnost partiji i gušeći svaki glas koji bi mogao ugroziti njen legitimitet.

Xi Jinping je naredio nastavnom kadru da "pojača teorijsko učenje, poboljša djelotvornost ideološkog i političkog obrazovanja (...) i integrire osnovne vrijednosti socijalizma u proces obrazovanja".

"Ideologija ima nezamjenjivu ulogu, a nastavnici imaju veliku odgovornost", rekao je kineski predsjednik, prenijela je CCTV.

Komunistička partija Kine je pooštrila kontrolu u školskim ustanovama uoči 30. obljetnice prosvjeda na Trgu Tjenanmen, koji su počeli na sveučilištima i koje je kineska vojska ugušila silom.

Više tisuća studenata, radnika i drugih građana koji su se okupili na Trgu Tjenanmen zahtijevali su političke reforme. Kineske vlasti su 4. lipnja 1989. godine poslale vojsku i tenkove da razbiju prodemokratske prosvjede.

Peking je demonstracije označio kao "kontrarevolucionarnu pobunu". Zabranjeno je da se o tome raspravlja ili da se na bilo koji način obilježava, a Peking nikada nije zvanično objavio broj žrtava.

Pročitajte i ovo:

Doživotna vladavina 'Ujka Sija'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG