Dostupni linkovi

Strane diplomate kritikuju nepozitam na Kosovu


Centar Prištine
Centar Prištine

Strane diplomate u Prištini kritikovale su imenovanja i zapošljavanje na osnovu "porodičnih veza" u toku prošle godine. Ističu da to šteti profesionalnom kadru.

Britanski ambasador Ruairi O'Connell je na konferenciji povodom treće godišnjice od sklapanja Memoranduma razumevanja za regrutaciju na visokim pozicijama sa Skupštinom Kosova, istakao da nepotizam u institucijama utiče na penalizaciju profesionalizma, što onda šteti zapošljavanje rukovodioca na osnovu zasluga.

Pomenuti memorandum Ambasade Britanije sa Vladom i Skupštinom omogućava ambasadi da nadgleda proces zapošljavanja u nezavisnim agencijama i odborima.

O'Connel je, međutim, zaključio da je neuspeh u sprovođenju tog projekta na odgovornost kosovskih političara.

"Prošle godine sam na istoj konferenciji izjavio da se projekat sprovodi bolje nego što smo očekivali. Nažalost, ove godine ne mogu isto da kažem. Zapravo, unazađeni smo. Postoje mnogi izveštaji koji ukazuju na mešanja u proces. Falsifikacija dokumenata kako bi se ispunili formalni uslovi, sukob interesa između panela i kandidata ili jednostavno u korist nekog kandidata koji je već određen da dobije posao", kazao je O'Connell.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj priznao je da je tokom zapošljavanja bilo propusta, ali se zahvalio britanskoj Ambasadi što je ukazivala na to.

"Do sada, zapošljavanje na 44 pozicija je realizovano u partnerstvu sa britanskom Ambasadom i složili smo se da nastavimo dalje i sa sledećim pozicijamaQ, kazao je Haradinaj.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji pozvao je na prekid imenovanja bez zasluga, jer "to utiče na odlazak mladih sa Kosova".

Nedavno su ambasade Velike Britanije, SAD-a i Nemačke kritikovali izbor Nasera Šalje za direktora sekretarijata Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju. Njegov izbor u Skupštini doprinelo je tome da ambasador Velike Britanije Ruairi O'Connell podnese ostavku na poziciju predsednika Odbora te agencije.

XS
SM
MD
LG