Dostupni linkovi

Trump stavio veto na odluku Kongresa da ga blokira


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump u petak je stavio veto na odluku Kongresa da blokira njegovu uredbu kojom je proglasio vanredno stanje zbog toga što nije dobio novac za zid na granici sa Meksikom.

Trump je tako uzvratio na zajedničku odluku o blokadi vanrednog stanja koju su donijele i demokrate i njegovi republikanaci a koja je dobila podršku i u Predstavničkom domu koji kontrolišu demokrate i Senatu koji kontrolišu republikanci.

Nakon Predstavničkog doma u februaru, u četvrtak je Senat, gornji dom američkog Kongresa, odbacio je odluku predsjednika SAD o proglašenju vanrednog stanja na južnoj granici sa Meksikom.

Ovakav stav u Senatu je podržalo, osim manjinskih demokrata, i 12 republikanaca - 59 senatora je glasalo za pomenutu inicijativu dok je 41 podržalo Trumpovu odluku o vanrednom stanju.

Današnji veto je Trumpov prvi u dvije godine mandata u Bijeloj kući.

Trump je novinarima rekao da ima određeno razumijevanje za republikance koji su glasali za rezoluciju kojom je blokirana njegova odluka o vanrednom stanju.

Iako je neizgledno da će Kongres ponovo sakupljati glasove da nadjačaju njegov veto, ukor od nekih članova njegove stranke ostavlja američkog predsjednika politički ranjenog, makar privremeno, posebno imajući u vidu da namjerava ponovo da traži pare za zid na južnoj granici sa Meksikom, što je već naglasio kao jedno od ključnih obećanja za njegovu predsjedničku kampanju za reizbor 2020.

Prije nego što je potpisao veto, Trump je ustvrdio da postoji "ogromna" potreba za vanrednim stanjem, dok je novi državni tužilac William Barr rekao da je predsjednikov potez u skladu sa zakonom.

Deklaracija o vanrednom stanju je takođe iznesena na sudove u SAD uz obrazloženje da je riječ o nezakonitoj uzurpaciji ovlasti Kogresa.

Predsjednik SAD kaže da zidom želi da spriječi imagrante od ulaska u SAD ilegalno. Demokrate negiraju da ima bilo kakvog vanrednog stanja i navode zvanične podatke, po kojima je broj ilegalnih ulazaka na najnižem nivou u posljednje četiri decenije.

XS
SM
MD
LG