Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat odbacio Trampovu odluku o vanrednom stanju


Senat, gornji dom američkog Kongresa, odbacio je odluku predsednika SAD Donalda Trampa o proglašenju vanrednog stanja na južnoj granici sa Meksikom.

Ovakav stav u Senatu je podržalo, osim manjinskih demokrata, i 12 republikanaca – 59 senatora je glasalo za pomenutu inicijativu dok je 41 podržalo Trampovu odluku o vanrednom stanju.

Predstavnički dom, u kome demokrate imaju većinu, u februaru je odbacio pomenutu odluku predsednika SAD.

Tramp je najavio veto na odluku Senata.

Prethodno je u sredu Senat usvojio rezoluciju u kojoj se traži da SAD okončaju podršku koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja ratuje u Jemenu, odbacujući Trampovu politiku prema Rijadu.

U prve dve godine Trampovog mandata, republikanci su uglavnom podržavali njegovu politiku.

Predsednik SAD je proglašanjem vanrednog stanja pokušao da dođe za više od pet milijardi dolara za gradnju zida na granici sa Meksikom, jer Kongres nije prihvatio da se ova stavka nađe u budžetu za ovu godinu, zbog čega je došlo do 35-to dnevne blokade državne administracije, najduže u američkoj istoriji.

Tramp je napisao na Tviteru pre glasanja u Senatu, da bi protivljenje republikanaca značilo davanje glasa Nensi Pelosi, predsedavajućoj Predstavničkog doma iz redova Demokratske stranke kao i “kriminalu i demokratama koji se zalažu za otvorene granice”.

Republikanci koji su glasali protiv Trampove mere, brinu da predsednici, uključujući i buduće iz Demokratske stranke, mogu da zloupotrebe ovlaštenja Kongresa kako bi finansirali vladine projekte i generalno koriste kao taktiku da proguraju svoje lične programe.

U slučaju da Tramp uloži veto, potrebna je dvotrećinska većina u Kongresu da bi se on poništio. Spor bi na kraju rešavali sudovi.XS
SM
MD
LG