Dostupni linkovi

Opozicija traži ocjenu ustavnosti Zakona o komisiji za dijalog


Kosovski parlament, ilustracija
Kosovski parlament, ilustracija

Dve opozicione partije pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova podneli su Zakon o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima Državne delegacije Republike Kosova u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom Ustavnom sudu Kosova radi utvrđivanja njegove ustavnosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, oni su kazali da u celosti osporavaju taj zakon smatarajući da je on u suprotnosti sa najmanje osam članova Ustava kada se radi o suverenitetu, obliku vladavine i podeli vlasti, ustavnom poretku, ratifikaciji međunarodnih sporazuma, prenosu državnih ovlašćenja, te ovlašćenjima skupštine, vlade i premijera.

Driton Seljmanaj iz DSK-a kazao je da postoji tendencija da se ovim zakonom promeni institucionalna i ustavna hijerarhija u dijalogu sa Srbijom, da se pregovaračka ekipa meša u ustavna ovlašćenja izvršne i zakonodavne vlasti, kao i da se ovom zakonu daje primat u poređenju sa ostalima.

Seljmanaj je kazao da jedino Skupština Kosova može da odredi orjentaciju spoljne politike koju sprovodi vlada.

„Putem ovog zakona postoji tendencija da se ovlasti jedno protivustavno telo kojeg zapravo ne priznaje ni Ustav ni zakoni, da ono ima ekskluzivno ovlašćenje nad procesom, čiji je cilj postizanje sporazuma sa Srbijom“, kazao je Seljmanaj.

Aljubljena Hadžiu iz pokreta Samoopredeljenje je kazala da je od Ustavnog suda zatraženo da se odmah uvede i privremena mera na zakon jer on „ugrožava oblik vladavine, raspodelu vlasti i vrednosti ustavnog poretka Kosova“, i kako bi se pregovaračka ekipa sprečila da donese bilo kakvu odluku u dijalogu sa Srbijom.

Ona nije isključila i organizovanje protesta u znak nezadovoljstva. Hadžiu je međutim istakla da su vanredni izbori najbolje rešenje u ovoj situaciji.

Skupština Kosova je 7. marta usvojila zakon i platformu o dijalogu sa Srbijom bez glasova opozicije.

XS
SM
MD
LG