Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Orban: Fides bi mogao napustiti Evropsku narodnu partiju


Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da bi njegova vladajuća partija Fides mogla napustiti glavnu evropsku konzervativnu grupu zbog svađe oko anti-EU izborne kampanje.

U utorak je lider Evropske narodne partije (EPP), njemački političar Manfred Weber, tražio da Fides skine bilborde u kojima napadaju predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, a koji su dio njihove kampanje za izbore za Evropski parlament u maju u kojima populisti i euroskeptici imaju dobru šansu za ostvarivanje pobjede.

Orbanov šef kabineta, Gergely Gulyas rekao je da ranije da Fides želi ostati u Evropskoj narodnoj partiji, najmoćnijoj konzervativnoj grupi u Evropskom parlamentu, te da će bilbordi biti zamijenjeni drugim sadržajem.

No, Orban je u petak na javnom radiju rekao da bi želio da usmjeri EPP malo više ka anti-imigracijskoj platformi, te je izrazio mogućnost da Fides napusti grupu, o čemu će 20. marta razgovarati tokom sastanka.

"Debata bi mogla završiti tako što će Fides pronaći svoje mjesto ne unutar, nego van Evropske narodne partije", rekao je Orban.

Weber je ranije rekao da očekuje od Orbana da se ispriča članovima partije te je tražio od Orbana da obustavi svoju anti-EU kampanju. Orban se nije ispričao za bilborde, no rekao je da je razgovarao sa Junckerom kao i sa Weberom te da u nedelju planira da posjeti Poljsku, regionalnog saveznika koji nije dio EPP.

"Ako treba da počnemo nešto novo, onda očigledno prvo mjesto na kojima treba da održimo razgovore bit će Poljska", rekao je Orban.

Na Orbanove planove da razgovara o mogućem savezništvu sa Poljskom, Weber je rekao da je na Orbanu da odluči kojoj političkoj porodici želi da pripada.

XS
SM
MD
LG