Dostupni linkovi

Norveška aviokompanija Norvidžan šalje račun Boingu


Boeing 737 Max 8

Niskobudžetna norveška aviokompanija "Norvidžan er šatl" (Norwegian Air Shuttle) koja je prizemljila 18 svojih aviona Boing 737 - maks osam, tražiće finansijsku odštetu od američkog proizvodjača ove letelice, rekao je danas portparol kompanije.

Norvidžan koji je već u teškoj finansijskoj situaciji, otkazao je 19 letova danas, dan posle odluke da prizemljuje svoje avione tipa Boing 737 - maks osam, isti tip aviona kao onaj koji se srušio u nedelju u Etiopiji kada je poginulo 157 ljudi.

"Poslaćemo ceo raču Boingu. Norvidžan ne treba da bude ekonomski kažnjen zato što potpuno nov avion ne može da leti", rekao je portparol ove treće po veličini niskobudžetne evropske aviokompanije Lase Sandaker-Nilsen za ekonomski sajt www.e24.no.

Kompanija je navela da je reorganizovala svoje operacije i prebacila putnike na druge letove posle odluke o isključenju ovog tipa aviona. Portparol je rekao da su nadjena rešenja za većinu putnika i da ostaje samo nekoliko stotina koje još treba rešiti.

Brojne zemlje i aviokompanije širom sveta zabranile su letove Boinga 737 Maks osam posle tragedije aviona Etiopan Erlajnsa, druge nesreće istog tipa letelice u pet meseci.

Porodice putnika Etiopijan erlajnsa na aerodromu Najrobiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

SAD za sada to nisu uradile, smatrajući da nema razloga da se prizemlje Boinzi 737 maks osam, saopštila je sinoć američka Savezna agencija za avijaciju (FAA).

"Za sada naše ispitivanje ovog predmeta ne pokazuje nikakav problem sa performansom ovog aviona i ne pruža nikakav razlog da se naloži da on ne leti", navela je američka regulatorna agencija FAA u saopštenju. FAA je dodala da druge uprave za civilnu avijaciju nisu pružile nikakve podatke koji bi opravdale takvu meru.

XS
SM
MD
LG