Dostupni linkovi

Britanska ambasada podržala SAD oko protjerivanja turskih državljana sa Kosova


Učenici škole Mehmet Akif sa fotografijama svojih uhapšenih učitelja, Priština, 29. mart, 2018.
Učenici škole Mehmet Akif sa fotografijama svojih uhapšenih učitelja, Priština, 29. mart, 2018.

Ambasada Sjedinjenih Država na Kosovu u saopštenju za javnost je navela da je "prošlo skoro godinu dana od kada je Kosovo proteralo šest turskih državljana, bez odgovarajućeg procesa, jer su navodno bili pretnja nacionalnoj bezbednosti".

"Drago nam je što smo videli da je parlamentarni istražni odbor uspostavljen, koji je, uprkos pokušajima ometanja njegovog rada, otkrio kršenja zakona vezana za incident. Nalazi odbora, koji ukazuju na 31 zakonsko ili proceduralno kršenja od strane Kosovske obavještajne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost u vezi sa prevarama ključnih bezbednosnih agencija, kao i podložnosti sektora bezbednosti političkoj manipulaciji", ističe se u saopštenju.

Stoga, Ambasada poziva kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon te "podseća kosovske lidere da bezbednosne institucije moraju da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom prava".

"Problem nije u navodnoj krivici ili nevinosti pojedinaca", dodaje se u saopštenju, "već u očiglednom zaobilaženju kosovskih pravnih procesa od strane kosovskih političara".

"Politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon je ogromno kršenje demokratskih vrednosti. Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vođenju spoljnih poslova, kako bi se sprečilo neprikladno mešanje kosovskih političara u budućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Stav ambasade SAD u potpunosti je na Facebooku podržala i ambasada Ujedinjenog Kraljevstva.

"U potpunosti podržavamo ambasadu SAD u Prištini i njihovu izjavu o proterivanju turskih državljana prošlog marta. Kosovske institucije moraju biti odgovorne i podložne primeni vladavine prava" , stoji u saopštenju na Facebooku.

Parlamentarna istražna komisija Skupštine Kosova, koja se bavila deportacijom šetoro truskih državljana u martu 2018. godine, je prošlog meseca ustanovila 31 zakonski prekršaj tokom procesa hapšenja i njihove deportacije.

Kosovska obaveštajna služba i policija su, u saradnji sa turskim, krajem marta 2018. uhapsile i u istom danu deportovale šestoro turskih državljana na Kosovu, od kojih su petoro bili radnici "Mehmet Akif" škola na Kosovu, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno ukinulo boravišnu dozvolu.

Iz kosovske obaveštajne službe rekli su da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost. Iste ljude je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan ocenio najvišim predstavnicima Gulenovog pokreta na Balkanu.

XS
SM
MD
LG