Dostupni linkovi

Demonstracije u Karakasu – Venecuela treći dan bez struje


Karakas, 9. mart 2019.
Karakas, 9. mart 2019.

Pristalice osporavanog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kao i pristalice opozicije, okupile su se u centru Karakasa uz jako prisustvo policije.

"Pokušaće da nas uplaše ali čeka ih iznenađenje: neće moći da obuzdaju ljude koji su odlučili da okončaju uzurpaciju", naveo je na Tviteru Huan Gvaido, koji se u januaru na mitingu proglasio za predsednika države. Do sada ga je u toj funkciji priznalo oko 50 zemalja.

Osporavani predsednik Nikolas Maduro je pozvao na "antiimperijalističku" mobilizaciju i na Tviteru naveo da da je "američki imperijalizam ponovo potcenio odlučnost venecuelanskog naroda".

Veliki deo Venecuele je treći dan bez struje, što je dodatno povećalo napetosti u zemlji, koja je već na rubu političkog previranja.

U mraku je ostao i glavni grad Karakas koji je do sada bio pošteđen kolapsa nacionalne energetske mreže.

Venecula spada među najveće proizvođače nafte na svetu, ali je zbog lošeg upravljanja državom od dolaska Madura na vlast 2013. zemlja zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada pak negira.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsednik Nacionalne Skupštine, Huan Gviado se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država EU.

Madura pak podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i poseduju veliki deo duga te zemlje u različitim oblicima.

XS
SM
MD
LG