Dostupni linkovi

SAD: Nema planova za vojnu intervenciju u Venecueli


Antivladini protesti u Venecueli
Antivladini protesti u Venecueli

Zvaničnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa izjavili su danas da ne postoje planovi da SAD vojno intervenišu u Venecueli, uprkos tome što su šef Bele kuće i drugi zvaničnici više puta ponovili da su sve opcije u igri.

Specijalni američki izaslanik za Venecuelu Eliot Abrams i direktor Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin rekli su pred Odborom Senata za spoljna pitanja da Trampova administracija promoviše mirnu političku tranziciju u Venecueli.

Abrams je kazao da je Trampova administracija u potpunosti fokusirana na vršenje diplomatskog i ekonomskog pritiska na osporavanog socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura putem sankcija.

On je naveo da će uskoro biti objavljeno uvođenje novih sankcija i da bi one mogle da budu usmerene protiv nekih stranih banaka ako se otkrije da one pomažu Maduru u prikrivanju državne imovine.

SAD su među više od 50 zemalja koje su priznale lidera opozicije i predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog šefa države, navodeći da je Madurov prošlogodišnji reizbor bio nelegitiman.

XS
SM
MD
LG