Dostupni linkovi

Mas: Proterivanje nemačkog ambasadora je nerazuman potez


Ilustrativna fotografija

Nemački ambasador u Venecueli Daniel Kriner proglašen je nepoželjnom osobom (personna non grata) i zamoljen je da napusti zemlju u roku od 48 sati, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Venecuele, prenose agencije.

Kriner je u ponedeljak zajedno sa više od deset ambasadora bio na međunarodnom aerodromu u Karakasu gde je dočekan lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele Huan Gvaido.

Ministarstvo je navelo da se Kriner umešao u unutrašnja pitanja Venecuele.

Gvaido se vratio pre dva dana u Karakas posle višednevnog puta u okolnim zemljama, uprkos pretnjama hapšenjem pošto su mu vlasti osporavanog predsednika Nikolasa Madura prethodno zabranile izlazak sa teritorije Venecuele.

Gvaido je pozvao Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Venecula spada među najveće proizvođače nafte na svetu, ali je zbog lošeg upravljanja državom od dolaska Madura na vlast 2013. zemlja zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada pak negira.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsednik Nacionalne Skupštine, Huan Gviado se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država EU.

Madura pak podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i poseduju veliki deo duga te zemlje u različitim oblicima.

Nemačka i njezini evropski partneri nastavit će podupirati lidera opozicije u Venezueli Juana Guaida, izjavio je šef diplomacije Heiko Mas nakon što je venecuelanska vlada proterala nemačkog ambasadora.

"To je nerazumljiva odluka, koja pogoršava situaciju umesto da ublažava napetosti", kazao je Maas u saopšetnju.

"Europska potpora Guaidu je nepokolebljiva" dodao je Mas.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG