Dostupni linkovi

Guaido se vratio u Venecuelu


Huan Guaido
Huan Guaido

Huan Gvaido (Juan Guaido), lider opozicije i predsednik parlamenta Venecuele koji se tokom demonstracija 23. januara proglasio za privremenog predsednika te zemlje, vratio se u Venecuelu uprkos riziku da bude uhapšen po dolasku.

Kako prenosi BBC, Gvaido je stigao na glavni aerodrom Venecuele u Karakasu i dadaje se da se na TV snimku vidi da su ga na aerodromu dočekale diplomate iz SAD i zemalja EU i mnoštvo pristalica koji uzvikuju "Gvaido, Gvaido". "Znamo za rizike sa kojima se suočavamo", rekao im je. "Mi smo jaki, nastavljamo."

U snimku prethodno objavljenom na njegovom Tviter nalogu, Gvaido je rekao: "Venecuelanska braćo i sestre, u trenutku dok gledate ovu objavu, ja ću biti na putu kući." On je takođe pozvao Venezuelance da se pridruže protuvladinim protestima planiranim za ponedeljak i utorak.

Gvaido je bio u poseti Ekvadoru, u okviru turneje po latinoameričkim zemljama, čiji je cilj da poveća pritisak na osporavanog predsednika Venecuele Nikolasa Madura da podnese ostavku.

On navodi da Maduro mora da podnese ostavku kako bi Venecuela mogla da se oporavi od političke i humanitarne krize.

Sa druge strane, Maduro tvrdi da je Gvaido “deo zavere iza koje stoje SAD i čiji je cilj njegovo zbacivanje s vlasti”.

Guaido je pozvao Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Venecula spada među najveće proizvođače nafte na svetu, ali je zbog lošeg upravljanja državom od dolaska Madura na vlast 2013. zemlja zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada pak negira.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsednik Nacionalne Skupštine, Huan Gviado se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država EU.

Madura pak podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i poseduju veliki deo duga te zemlje u različitim oblicima.

XS
SM
MD
LG