Dostupni linkovi

Hahn: Objava izvještaja o proširenju EU nakon izbora u maju


Milorad Dodik i Johannes Hahn u Briselu 4.mata 2019.

Evropski komesar nadležan za proširenje Johannes Hahn je potvrdio da će njegov kabinet odložiti objavljivanje godišnjeg paketa o proširenju, zbog evropskih izbora.

“Glavni cilj nas koji se bavimo proširenjem jeste da o našem izvještaju raspravljaju glavni sudionici poput Evropskog parlamenta i zemalja članica. Mi pokušavamo da uklonimo prepreke koje bi mogle uticati na veoma objektivnu i neutralnu debatu, zbog izbora”, izjavio je Johannes Hahn.

Evropski komesar je potvrdio da će ovaj dokument biti objavljen “malo kasnije”. On je odbio da precizira datum, ali je obećao da će izaći sa dokumentom “pre inauguracije novog sastava Evropskog parlamenta”, koje će se desiti u prvoj sedmici jula.

Inače Evropska komisija redovno u aprilu objavljuje godišnji paket o proširenju koji obuhvata strategiju o procesima u proširenju ali i posebne izveštaje za svaku zemlju pojedinačno, koje su deo proširenja.

Ove godine, je odlučeno da se sve odloži nakon evropskih izbora koji će se na territoriji EU održati između 23. i 26 maja.

RSE je već prošle nedelje objavio da će Komisija izaći sa paketom proširenja, 28 maja, samo dva dana nakon okončanja evropskih izbora.

Hahn je razgovao s predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom nakon što je on predao Evropkoj komisiji dodatne odgovore na upitnik za članstvo BiH u EU.

XS
SM
MD
LG