Dostupni linkovi

Izbori u Tuzima: Trijumf albanske koalicije


Tuzi, fotoarhiv
Tuzi, fotoarhiv

Na prvim izborima održanim u najmlađoj crnogorskoj opštini Tuzi, najviše glasova osvojio je blok albanskih nacionalnih partija, okupljenih u koaliciji Albanski Forum, koja je, prema nezvaničnim rezulatima, osvojila oko 50 odsto glasova, i već je proglasila apsolutnu pobjedu.

Albanski Forum je predizborni savez tri partije - Albanske alternative, Demokratskog saveza Albanaca i Demokratske unija Albanaca.

U parlamentu Tuzi, druga po snazi biće Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS), koja je prema nepotpunim podacima, osvojila 31 odsto glasova, zatim Bošnjačka Stranka (BS)12 odsto.

U lokalnu skupštinu ulaze i Socijaldemokrate Ivana Brajovića, kao iDemokratska Crna Gora, dok census, navodno, nije prešla Socijalistička narodna partija ( SNP).

Tuzi su centar Malesije, pograničnog područja između Crne Gore i Albanije, u kome je do sada na vlasti, kao u gradskoj opštini koja je bila administrativni dio Podgorice, bila Đukanovićev DPS, zajedno sa Demokratskom unijom Albanaca (DUA) i Bošnjačkom strankom ( BS).

Nakon izboraotvara se pitanje kako će izgledati nova vlast u Tuzima. Glavni politički takmaci DPS i Forum Albanaca, uoči izbora u izjavama za Radio Slobodna Evropa nijesu željeli da spekulišu sa kim bi najprije formirali postizbornu koaliciju, uvjereni da će osvojiti apsolutnu pobjedu tj. da im neće biti potreban politički saveznik da bi konstitusali novu vlast Tuzi.

Iako izbori u Tuzima, na kojima je pravo glasa imalo skoro 12 000 birača, nijesu lakmus papir za uočavanje trendova na državnom nivou, u fokusu političkih analitičara bio je rezultat vladajuće Demokratske partije socijalista zbog afere “Koverta”, koja je potresla tu stranku.

XS
SM
MD
LG