Dostupni linkovi

Protest vozača CarGo u Beogradu, Brnabić pozvala na razgovor


Kompanija CarGo i istoimeno udruženje građana, počeli su protest ispred zgrade Vlade Srbije sa koga će, kako su najavili, zatražiti smenu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović jer je, po njihovim navodima, "zloupotrebila institucije i prevarila građane, a u cilju zaštite taksi kartela".

Članovi udruženja i građani koji ih podržavaju okupili su se u podne na Novom Beogradu (kod Kvantaške pijace), odakle su krenuli u protestnu vožnju autoputem do prvog prstena kod Arene, preko ulica Španskih boraca, Bulevara Mihajla Pupina, preko Brankovog mosta, Brankovom ulicom i Dečanskom do Skupštine grada. Tamo su napravili kraću pauzu da, kako su ranije najavili, "pozdrave gradskog čelnika".

Protestna vožnja je potom nastavljena Ulicom kneza Miloša do Nemanjine i zgrade Vlade Srbije gde je počeo protest na kome će govoriti predsednik Udruženja gradjana „CarGo“ Aleksandar Vučić i direktor istoimene kompanije Vuk Guberinić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je predstavnike kompanije CarGo i taksi udruženja da razgovaraju o problemu poslovanja ove kompanije

"Kakav god da postoji problem može da se reši dijalogom, a postoji i radna grupa koja razmatra ovaj problem, treba da se sedne i vidi kako on može da se reši", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je istakla da ne misli da je konstruktivno i da nije rešenje ako obe strane prete da će blokadom zatvarati ulice.

Na pitanje da li podržava CarGo ona je kazala da nikog posebno ne podržava "već rad, red, zakon i plaćanje poreza".

"Zakoni moraju da se poštuju i porez da se plaća. Treba da sednemo da vidimo kako da se ne opterećuju drugi gradjani koji bi trpeli zatvaranjem ulica", rekla je premijerka.

Car:Go vozači protestovali u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Na pitanje da li se zalaže za opstanak kompanije CarGo ona je kazala da bi volela da u Srbiji ostane što više preduzeća.

"Cilj je da imamo što više preduzeća i zaposlenih, da imamo što više poreskih prihoda. To je moj cilj, ali i Vlade Srbije", rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li ima osnova za smenu ministarke gradjevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, što traže predstavnici kompanije CarGo, ona je kazala da ne vidi elemente za smenu ministarke.

Firma CarGo ima internet aplikaciju za jeftinu vožnju, slično globalnim kompanijama kojima su se u pojedinim zemljama protivili taksisti, i u Srbiji posluje četiri godine. Za sebe kažu da nisu taksi niti javni prevoz, već da kroz udruženje sa 120.000 ljudi usluge nude isključivo svojim članovima.

Uz obrazloženje da Car Go radi protiv propisa, inspekcije su u poslednjih par meseci oduzele tri vozila članova tog udruženja uz pomoć prikrivenog islednika, odnosno inspektora koji je vožnju naručio predstavljajući se kao putnik, a pre par dana u Beogradu četvrto nisu uspele jer su ih sprečili građani.

XS
SM
MD
LG