Dostupni linkovi

Ho: Severna Koreja tražila samo delimično ukidanje sankcija


Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp

Severna Koreja je osporila navode predsednika SAD Donalda Trampa o razlozima neuspeha samita lidera dve zemlje u Hanoju.

Šef severnokorejske diplomatije Ri Jong Ho je rekao da je Pjongjang tražio samo delimično ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje glavnog nuklearnog postrojenja u zemlji, i da su razgovori propali nakon što su SAD zahtevale dodatne korake ka razoružanju.

Ri je izjavu dao na iznenada sazvanoj konferenciji u Hanoju, i tako osporio Trampovo objašnjenje. Predsednik SAD je par sati ranije novinarima rekao da je Severna Koreja zahtevala potpuno ukidanje sankcija da bi zatvorila postrojenje Jongbjon.

Severnokorejski ministar je rekao i da je Pjongjang bio spreman da se pismeno obaveže na trajno obustavljanje nuklearnih i proba interkontinentalnih balističkih raketa i da su SAD propustile priliku koja se "možda neće ponoviti".

Prema njegovim rečima, stav Severne Koreje se neće menjati čak i ako bi SAD ponudile novu rundu razgovora.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je danas rekao da će se pregovori sa Severnom Korejom o nuklearnom pitanju ubrzo nastaviti.

Pompeo je naveo da je u razgovorima Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una bilo napretka ali nedovoljno da bi se došlo do nekakvog sporazuma.

XS
SM
MD
LG