Dostupni linkovi

Lider venecuelanske opozicije u Brazilu razgovara s Bolsonarom


Huan Gvaido u Bogoti
Huan Gvaido u Bogoti

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido, kojeg je oko 50 zemalja priznalo za privremenog predsednika zemlje, doputovao je u Brazil gde je predviđen sastanak s predsednikom Žairom Bolsonarom, preneli su brazilski mediji.

Gvaido koji je krenuo iz Bogote stigao je u Braziliju.

Bolsonaro će imati privatni sastanak s Gvaidom, saopštilo je brazilsko predsedništvo.

Proamerička vlada brazilskog ektremno desničarskog predsednika Bolsonara ranije je označila oporavanog predsednika Venecuele Nikolasa Madura kao "diktatora" i podržala je opoziciju.

Gvaido, predsednik parlamenta Venecuele u kojem većinu čini opozicija, u petak je otišao u Kolumbiju u pokušaju da omogući ulazak u Venecuelu američke humanitarne pomoći, čemu se protivi Maduro.

Ta pomoć nije ušla u Venecuelu pošto je Maduro zatvorio granice jer smatra da američka humanitarna pomoć predstavlja izgovor za vojnu intervenciju.

Gvaido je rekao pre dva dana u Bogoti da namerava da se vrati u Venecuelu i pored rizika da bude uhapšen zbog kršenja sudske zabrane o napuštanju zemlje.

Huan Gvaido se krajem januara proglasio za privremenog predsednika.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Uge Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
XS
SM
MD
LG